EU-parlamentet vill skärpa alkoholregler

STRASBOURG EU-parlamentet kräver nu ökad information och skärpta regler för att bekämpa alkoholrelaterade skador hos kvinnor och barn. I ett betänkande om en EU-strategi för barns rättigheter kräver parlamentet bland annat att medlemsländerna förbjuder alkoholreklam i dataspel.

Avsnittet om alkohol är bara en liten del av den rapport som EU-parlamentet antog i förra veckan. Men EU-parlamentet uppmanar nu EU-kommissionen och medlemsstaterna att göra mer för att bekämpa alkoholrelaterade skador bland kvinnor och barn.

I sitt beslut lyfter EU-parlamentet fram bättre information om FAS, fetalt alkoholsyndrom, hälsovård och rådgivning för kvinnor med alkoholproblem, både under och efter graviditeten. Kvinnor och barn som lever i familjer där det finns problem med alkohol eller annat drogmissbruk lyfts också fram i parlamentets beslut.

EU-parlamentet vill också se strängar regler när det gäller reklam för alkoholdrycker och sponsring av idrottsevenemang, med ett förbud för alkoholreklam mellan 06.00 på morgonen och 21.00 på kvällen. Parlamentet vill också ha ett förbud mot alkoholreklam med innehåll riktat mot barn, till exempel i dataspel och i serier, för att barnen inte ska få en positiv bild av alkohol.

Parlamentet ställde sig också bakom ett förbud för att utforma förpackningar med alkoholdrycker så att de är svåra att skilja från sötsaker och leksaker, eftersom barn inte kan skilja mellan drycker med och utan alkohol.

Parlamentets beslut är en uppmaning till kommissionen och rådet och har ingen direkt verkan, utan kan mer ses som en opinionsyttring.

Etiketter:

Annonser