“Höj dansk åldersgräns för alkohol“

KÖPENHAMN Ordföranden för det danska folketingets hälsoutskott, Preben Rudiengaard, anser att åldersgränsen för att köpa alkohol i Danmark bör höjas från 16 till 18 år. Han får dock inget stöd, vare sig från hälsoministern eller från den egna partiledning.

Förslaget kommer sedan regeringen enats om att höja åldersgränsen för att köpa cigaretter från 16 till 18 år. Preben Rudiengaard, som representerar regeringspartiet Venstre, menar att samma regler också bör gälla för att köpa alkohol i en affär.

Hälsominister Jakob Axel Nielsen, som representerar de Konservative, är dock motståndare till förslaget – i varje fall i dagsläget.

– Det är en gängse dansk uppfattning att unga mellan 16 och 18 år dricker alkohol i privata samanhang. Det är en del av dansk kultur och är accepterat av föräldrarna, säger Jakob Axel Nielsen till Kristeligt Dagblad.

Folkhälsoministern påpekar att synen på alkohol förändrat sig kraftigt i Danmark de senaste åren och att det om några år kanske finns stöd för förslaget.

Inte heller hos det egna partiet har Rudiengaard något stöd. Venstres politiska ordförande Inger Støjberg säger att Preben Rudiengaard inte uttalar sig för partiet när han föreslår höjd åldersgräns.

Dansk Folkeparti, som också är en del av regeringsunderlaget, fruktar för sin del att en höjd åldersgräns gör att ungdomen vänder sig till narkotika istället.

– Jag är rädd för att vi driver de unga till att köpa kokain och andra droger, säger partiets hälsotalesman Liselott Blixt till Kristeligt Dagblad.

Det har dock rått en del oklarhet kring vad Dansk Folkeparti anser om åldersgränserna. Enligt Metro-Express i november, ansåg Liselott Blixt då att det var en god idé att höja åldergränsen till 18 år.

Till Drugnews är hon dock helt klar:
“Vi i Dansk Folkeparti vill inte höja åldersgränsen“, påpekar hon.
Liselott Blixt hävdar att vad hon sa i november var att hon var beredd att diskutera en höjning av åldergränsen, inte något mer.
“Vi menar däremot att det ska sättas in information i skolorna och till föräldrarna“, förtydligar Liselott Blixt.

Den socialdemokratiska ledamoten av hälsoutskottet Lena Hansen anser att en åldersgräns på 18 år är hög och förespråkar istället undervisning i skolorna och fler kampanjer om hur skadligt alkohol är. Till Kristeligt Dagblad säger hon dock att socialdemokraterna inte kommer att rösta emot om regeringen lägger fram ett förslag om 18-års gräns för att köpa alkohol i affärer.

En som inte avvisar förslaget är John Wagner, administrativ direktör för De Samvirkende Købmænd, en branschförening för 1300 danska handlare. I ett debattinlägg i Jyllands-Posten skriver han att regeringen bör låta den planerade förebyggarkommissionen utreda frågan om en höjning av åldersgränsen för att sälja alkohol i butik, för att se om fördelarna överväger nackdelarna.

Etiketter:

Annonser