Fler ryska kvinnor röker

MOSKVA Kvinnors rökning i Ryssland har fördubblats efter Sovjetunionens fall, visar en ny studie. Sju procent av ryskorna rökte 1992, 15 procent decenniet senare. Även männen röker idag något mer. Privatiserade tobaksbolag och aggressiv marknadsföring är några orsaker.

Data om 7000 personer som samlats in mellan 1992 och 2003 har analyserats i Russia Longitudinal Monitoring Survey. Kvinnors rökning har ökat mest, särskilt bland de med lägst utbildning. Men den har även ökat bland ryska män, från 57 till 63 procent, rapporterar Tobaksfakta.

Privatisering och multinationella tobaksbolags marknadsföring är några orsaker till den ökade rökningen enligt forskarna.

– Efter privatiseringen av tobaksindustrin investerade tobaksbolagen kraftfullt i att marknadsföra rökning som en del av västerländsk livsstil. De inriktade sig aggressivt på kvinnor, unga människor och storstadsbor. Detta syns ny tydligt i rökvanemönstren. Tidigare rökte kvinnor i Ryssland knappt alls, säger Anna Gilmore, forskare på University of Bath, i ett pressmeddelande.

Att ryska män röker mer är också något som bryter utvecklingen jämfört med andra länder, där den går ner.

Ryska regeringen måste handla i tobaksfrågan, annars riskerar miljontals ryssar ytterligare att dö i framtiden av rökningsrelaterade skador, menar forskarna. Den 10 januari i år föreslog landets regering i ett lagförslag att landet ska ratificera Världshälsoorganisationens ramkonvention om tobakskontroll. Den lagstiftande församlingen, duman, ska nu ta ställning till förslaget.

• Folkhälsan har försämrats i Ryssland sedan Sovjets fall. Glesare sociala skydd, ökade klyftor och ökade alkohol- och narkotikaproblem har också bidragit till problem med en minskad befolkning.

Etiketter:

Annonser