Det dricks mindre sprit, mer vin

STOCKHOLM Svenskarnas alkoholkonsumtion stabiliserades ifjol på en lägre nivå 9,8 liter ren alkohol per svensk. Systembolaget sålde mer, men såväl smuggling som resandeinförsel minskade, visar alkoholforskarnas statistik från Sorad, Stockholms universitet. Svenskarna dricker mindre sprit och mer vin.

– Konsumtionen har stabiliserats, men det är fortfarande en hög nivå. Samtidigt kan vi se att folk köper mer på Systembolaget och det är bra att en större del av inköpen sker under kontrollerade former, säger alkoholforskaren Mats Ramstedt på Sorad, till Svenska Dagbladet och Drugnews.

Systembolagets andel av totalkonsumtionen har ökat till 54,5 procent under 2007. Samtidigt har smugglingen minskat med 11 procent, likaså hembränningen. Resandeinförseln i samband med utlandsresor minskade mer blygsamma 3 procent, enligt Sorad.

Omräknat till dryckessorter så minskade svenskarnas konsumtion av sprit med 3 procent, medan man dricker mer vin (+4 proc) och starköl (+1 proc). Folkölet minskade hela 7 procent. Vad gäller internethandeln så är den mycket liten (0,04 liter per svensk/år) av totalkonsumtionen.
– Men vi ska nu studera kvartalstatistiken närmare och se vad som hände under hösten med näthandeln efter EU-domen i somras, säger Mats Ramstedt.

Sorad samlar på regeringens uppdrag sedan 2000 in information om svenskarnas alkoholvanor. Både försäljningssiffror från Systembolaget och restaurangbranschen, men gör även enkäter årligen med 18000 personer om vad de dricker och hur man får tag i alkoholen. Enligt Ramstedt så är bortfallet uppåt 50 procent, dvs folk som inte är nåbara eller inte vill delta. Den andelen har ökat något.

• Fotnot: Sorads alkoholstatistik för 2007 (pdf-fil).

Etiketter:

Annonser