Pastor uteslöts ur IOGT-NTO

STOCKHOLM Pingstpastorn Åke Green i Borgholm har uteslutits ur nykterhetsrörelsen IOGT-NTO med hänvisning till hans återkommande och nedsättande uttalande om homosexuella. Nu riskerar rörelsen förlora medlemmar med kristna värderingar.

Vice ordförande Anna Carlstedt kontaktade nyligen Åke Green och han bekräftade då att han fortfarande stod för de uttalande han gjort.
Förbundsstyrelsen beslutade därefter om uteslutning och han fick i tisdags ett brev med beskedet. ”Styrelsen konstaterar att dina återkommande nedsättande uttalande om gruppen homosexuella strider mot IOGT:s och NTO:s grundsatser och program”, stod det bland annat.

IOGT-NTO har snabbt växt som folkrörelse senare år. Åke Green gick med under en värvningskampanj för några år sedan.

– Homosexuella medlemmar är tydligen mer värda än kristna medlemmar, säger Green till tidningen Världen idag om uteslutningen.
Han tror att IOGT-NTO nu kan tappa i anseende hos anhängare med en kristen inställning.

Det var 2003 som den omstridde pastor blev riksbekant efter en predikan i Borgholm med angrepp mot vad han beskrev som “sexuella perversiteter“ som en “cancersvulst på hela samhällskroppen“. I Kalmar tingsrätt fälldes han för hets mot folkgrupp, men friades senare i både hovrätt och Högsta domstolen.

• Varför ska IOGT-NTO fälla när HD friade honom?
– Det är inte den juridiska bedömningen som vi gjort, utan att han som medlem inte följer rörelsens egna grundsatser, säger IOGT-NTO:s kommunikationschef Per-Åke Lundin till Drugnews.

I rörelsens stadgar står det i grundsatser utöver nykterhetskraven bland annat: “IOGT-NTO-rörelsen bygger sin verksamhet på principen att alla människor har lika rätt till frihet, personlig utveckling och lycka.“

• Riskerar Green-affären att skada IOGT-NTO?
– Det kan inte jag avgöra, det är styrelsens sak att bedöma.

Upprörda medlemmar har i veckan hört av sig, några har valt att lämna IOGT-NTO efter uteslutningen av Åke Green. Hur många de är säger sig Per-Åke Lundin inte veta, “men det handlar inte om hundratals i alla fall“.

Denna helg ska IOGT-NTO:s ledning diskutera situationen med representanter från olika samfund, bland andra pingströrelsens FFS:s föreståndare Sten-Gunnar Hedin. I slutet av nästa vecka ska en sammanställning redovisa hur stort medlemstapp affären medfört. IOGT-NTO hade vid årsskiftet cirka 47 000 medlemmar.

• I slutet av 1990-talet uteslöts en äldre medlem med nazistiska värderingar ur IOGT-NTO.

• Fotnot: Drugnews har utan framgång sökt IOGT-NTO:s ordförande och vice ordförande för en kommentar.

Etiketter:

Annonser