Droger kommer oftare med posten

STOCKHOLM Tullen hittar allt oftare droger i postförsändelser. Kokain i vykort, piller i vadderade kuvert, cannabis i kakor. Finurligheten känner inga gränser att smuggla narkotika.

På två år har antalet kokainbeslag i posten nära femdubblats i Stockholm (56 kokainbeslag ifjol) och knarkbeslag i brev totalt fördubblats i landet. Ifjol gjorde tullen 2332 beslag i brevförsändelser, för tre år sedan 837 beslag.

Tullen har ökat vaksamheten på Arlanda där det mesta av utrikesinkommande post passerar. Men troligen är orsaken till de ökade beslagen den växande Internetmarknaden.

– Det har blivit lika lätt att köpa droger som att beställa andra sorters produkter via nätet, det är bara att logga in på någon av alla tusentals sajter som finns och betala så dimper det ned ett kuvert i brevlådan, säger Jonas Karlsson, sakkunnig brottsbekämpare på Tullverket, till Svenska Dagbladet.

Ofta handlar det om mindre mängder cannabis (marijuana/hasch), men även heroin, kokain och allsköns designade droger som brevbäraren slutligen bär ut.
Ifjol upptäcktes vykort som preparerats med kokain som skickades till Göteborgstrakten, tavelramar med heroin har hittats, droger i honung och piller i vadderade kuvert.

Tullens narkotikahundar hinner inte kontrollera den en kvart miljon försändelser som passerar Arlanda varje vecka. Det är svårt att bevisa att mottagaren verkligen har beställt drogerna, men misstänkt leverans får följas till adressaten (slags s.k. bevisprovokation). Kan datorer och annat beslagtas vid husrannsakningar underlättas utredningen, enligt tullen.

• Näthandeln ökar. I måndags åtalades sju män som ingått i en global försäljning av narkotikaklassade läkemedel via nätet som bringat in tiotals miljoner kronor. Huvudmisstänkte mannen styrde från sin dator i Malmö beställningarna genom ombud i olika länder leveranser till 65 länder.

Etiketter:

Annonser