Hedin kräver att IOGT-NTO backar

STOCKHOLM Förbundsstyrelsens uteslutning av pastor Åke Green har lett till en mindre kris för IOGT-NTO. Över 1000 medlemmar har lämnat nykterhetsorganisationen. Pingströrelsens föreståndare Sten-Gunnar Hedin: “Styrelsen måste ompröva beslutet eller avgå“, säger han till Drugnews.

Styrelsebeslutet i slutet av januari att utesluta pingstpastor Åke Green med motivering att han återkommande kränkt homosexuella och står fast vid sin svavelosande predikan denne höll på Öland 2003 (“sexuella pervisiteter“ som en “cancersvulst på hela samhällskroppen“), har fått motreaktioner.

Samfundet Livets ord har meddelat att man bryter samarbetet med IOGT-NTO. Anklagelser om åsiktsförtryck och att kränka yttrandefriheten har haglat från fler håll. Omdömen som “sekulär inkvisition“ och “hotad föreningsfrihet“ har förekommit.
Kristna medlemmar har lämnat IOGT-NTO, sedan Green-affären startade hade till i fredags ett tusental personer gått ur.

Förbundsstyrelsen har fört samtal om situationen med kyrkliga företrädare, bland andra Pingstkyrkans föreståndare Sten-Gunnar Hedin. Han gick med i IOGT-NTO för fyra år sedan som ett personligt ställningstagande för nykterhet och uppmanade andra att göra detsamma.
– Nu är det andra som frågar mig varför jag stannar kvar. Jag har haft samtal med förbundsstyrelsen, men jag tycker uteslutningen av Åke Green var fel, säger han.

På samma sätt som Åke Greens predikan var kontraproduktiv, så är förbundsstyrelsens beslut om uteslutning det, resonerar Hedin. Illa förberett, man förde inte samtal med Green och frågan riskerar att skymma nykterhetsfrågan och därmed alkoholens offer, anser han.

Hedin har själv tagit avstånd från det sätt hur Green gav sig på homosexuella (även i ett uttalande med IOGT-NTO), men står i sakfrågan på samma sida som honom.
– Sexuell samlevnad hör äktenskapet till mellan en man och en kvinna. Det är en klassisk kristen ståndpunkt som även omfattas av andra stora religioner i världen. Den ståndpunkten måste man få ha och diskutera även i IOGT-NTO, annars blir det lågt i tak.

Hedin väljer tills vidare att stanna i IOGT-NTO, men han släpper inte uteslutningsfrågan. Han kräver att förbundsstyrelsen omprövar uteslutningen eller kommer med bättre argument.
– Vägrar man det, så bör styrelsen avgå och en extrakongress inkallas, säger Sten-Gunnar Hedin till Drugnews.

Sven-Olov Carlsson, förbundsordförande i IOGT-NTO, försvarar uteslutningen bland annat med hänvisning till att Green överskridit gränsen för en saklig och vederhäftig diskussion och att alla måste få känna sig välkomna i nykterhetsrörelsen.

• Drugnew: Är ni beredda att ompröva uteslutningen som Hedin kräver?
– Vi följer reaktionerna på beslutet, som blivit starkare än vi anade ska jag medge. Men vi är inte idag beredda att ompröva det, svarar Carlsson (bild till höger).

Det har varit stormig efter beslutet. Medlemmar har varit kritiska, men även nya har hört av sig. Ett frikyrkopar med en homosexuell son ringde Carlsson häromdagen och sade att nu ville de gå med.

• Är det lågt i tak i IOGT-NTO?
– Nej, vi är en demokratisk organisation där medlemmar får ha olika åsikter. Men man måste vara beredd att ta ansvar för dem och hur man uttrycker dem.

– Uteslutningen var ett unikt beslut, men nödvändigt för att värna principen om alla människors lika rätt och värde. Green hade fortsatt att kränka gruppen homosexuella.

Nykterhetsbasen Carlsson och Sten-Gunnar Hedin, nykterist, IOGT-NTO-medlem men även representar Pingströrelsen med över 86000 medlemmar, för trots åsiktsskillnaderna ändå fortsatta samtal. Likaså med andra som reagerat.

– Vi har kanske startat en viktig diskussion som vi kan lära av i slutänden. Vi vill samarbeta med alla goda krafter för ett gott samhälle med en bra alkohol- och narkotikapolitik. Och i det arbetet är frikyrkan viktig, avslutar Sven-Olov Carlsson.

• Fotnot: Sven-Olov Carlsson har även i en artikel försvarat uteslutningen av Green, vikten av solidaritet och att “IOGT-NTO är mer än helnykterhet“. Nästa inplanerade förbundsstyrelsemöte är i mars

Etiketter:

Annonser