”Debattbibel” om alkoholpolitik

Är en restriktiv alkoholpolitik möjlig i våra dagar? Ja, det menar författarna till studieboken “Solidarisk alkoholpolitik“ som även föreslår kontroversiella åtgärder för att stärka den. Exempelvis 21 årsgräns för att serveras öl på krogen.

“Solidarisk alkoholpolitik“ (Hjalmarson&Högberg, 227 sidor) är en uppdatering och fortsättning på “Kris i alkoholfrågan“ som kom ut 2001 och fick stor spridning. Sedan dess har ytterligare försvarsmurar mot floden av EU-sprit fallit (ex. reklamförbud bort, näthandel på väg in) och alkoholkonsumtion och skador fortsatt öka.

Boken summerar lärdom av tidigare förd politik, går igenom alkoholskador och ekonomiska intressen. I ett kapitel granskas motsättningen mellan folkhälsa och alkoholindustrin. Men den ger även förslag på en modern alkoholpolitik för framtiden, både lokalt, nationellt och globalt.

– Den är en handbok i svensk alkoholpolitik – bakgrund, stridsfrågor, lokalt, nationellt och EU-perspektiv. Om varför svensk alkoholpolitik är värd att försvara, sammanfattade Lars Åke Augustsson, författare och redaktör i boken, nyligen för Drugnews vid en release-träff.

Det är namnkunniga personer som författat kapitlen. Exempelvis alkoholläkaren Sven Andreasson granskar påståenden om att alkohol är bra för hälsan, inte sällan grundat på studier som visar sig ha stora brister. Barbro Westerholm, tidigare generaldirektör på socialstyrelsen, läkare och nu riksdagskvinna (fp), varnar för att äldre, särskilt änkor utan socialt nätverk, är en riskgrupp för att hamna i alkoholberoende.

Andra medverkande är Bengt Göransson, folkrörelseaktiv och tidigare kulturminister (s), Jakob Lindberg, tidigare överdirektör på Folkhälsoinstitutet, Svante Nycander, f d chefredaktör på Dagens Nyheter, och Gabriel Romanus, f d socialminister, Systembolagschef och idag ordförande i Alkoholpolitiskt forum och nordiska antidrognätverket NordAn.

I ett kapitel skisseras hur den restriktiva alkoholpolitiken kan utvecklas.
Författarna vill ha ett fortsatt detaljhandelsmonopol, men tycker att statliga Vin&Sprit ska säljas ut. Folköl bör flyttas in i systembutikerna, åldersgränsen för att serveras alkohol på krogen höjas till 21 år och föräldrar bör förbjudas bjuda sina barn hemma. Man vill höja skatten på alkoläsk, kräver varningstexter på förpackningar och på sikt att förbudet mot alkoholreklam i tidningar återinförs.
Internationellt bör EU:s enorma införselkvantiteter tydligare ifrågasättas och Sverige driva på i WHO och FN för att alkoholfrågan prioriteras globalt.

• Är det en debattbok eller handbok om alkoholfrågor ni skrivit?
– Kalla det gärna en debattbibel, säger Gabriel Romanus och ler.

• “Solidarisk alkoholpolitik“ riktar sig såväl till politiskt aktiva, professionella som arbetar med missbruksfrågor, studenter såsom folkrörelseaktiva och allmänt intresserade. Boken är tänkt att även kunna användas i studiecirklar, en studiehandledning medföljer.

Etiketter:

Annonser