“Haschstank över musikfestival“

UPPSALA Reggae- och hiphop-musikfesten Digital Tone Festival i Uppsala spårade ur i helgen, enligt polisen. Elva personer testades positivt för narkotika, en av dem hade droger på sig. Men polisen kunde ha gripit fler drogpåverkade.

Civilklädda poliser besökte på lördagen. Fjorton ungdomar från 16 år och uppåt togs till polisstationen för provtagning natten mot söndagen.

– Enligt de patruller vi hade på plats kunde vi ha omhändertagit tio gånger så många personer för narkotikabrott. Men det hade vi inte resurser till, sade vakthavande befäl vid polisen i Uppsala, enligt TT och UNT.

Enligt polisen beskrivs tillställningen som “märklig“, “ett narkotikaparty där haschstanken låg tung“.

Festivalen för elektronisk och urban musik hölls i fredags och lördags i nya Konserthuset i Uppsala. Arrangör var musikföreningen upSweden.

– Vi beklagar om droger förekommit. Men det är struntprat att haschstanken låg tät därinne eftersom det är rökförbud i lokalen, säger Aron Lamm, kontaktman för festivalen, till Drugnews.

För röksugna fanns dock möjlighet att få stämpel och gå ut och sedan återvända. Han understryker att det inte var ordningsproblem eller bråk på festivalen. Han såg bara berusade personer som druckit alkohol som serverats i baren.

Det var första gången som upSweden arrangerade denna slags konsert i Uppsala, på fredagen kom omkring 300 personer och på lördagen drygt 400. Tidigare har man ordnat flera andra konserter ibland annat Umeå.
– Det var ett test med Uppsala. Nu får vi överväga om det ska bli någon fortsättning, det var nog kanske för lite publik, säger Aron Lamm.

• Uppsala har återkommande haft problem med narkotika på den stora Reggaefestivalen om somrarna i staden de senaste åren. Kommunstyrelsen har dock beslutat att fortsätta stödja arrangemangen.

• Fotnot: Läs även Ove Rosengrens debattartikel i Expressen ”Blunda inte för festival-knarkandet” och delta i chattandet.

Etiketter:

Annonser