Avstå så slipper du testa bröstmjölken

Ett alkotest för bröstmjölk, som ska “hjälpa“ mammor som vill dricka alkohol när de ammar… Vart är vi på väg?, undrar i en debattartikel Lotta Johansson, verksamhetsansvarig för Blå Bandets förebyggande arbete Små barn – medvetna vuxna.

Så var vi där igen. En riktigt finurlig uppfinning har tagits fram – ett alkotest för bröstmjölk, som ska ”hjälpa” mammor som vill dricka alkohol när de ammar, att kolla alkoholhalten i mjölken. På ett sätt en omsorgsfull grej, men jag kan inte låta bli att undra: Vart är vi på väg?

Nu låter jag kanske både fördömande och elak. Det är inte alls mitt syfte.

Huvudorsaken till att jag skriver dessa rader är att det känns som om det på allvar är läge att ifrågasätta fenomenet alkohol som tar en allt större plats i människors liv.

Forskning de senaste åren har visat att det inte alls är lika ”farligt” att dricka alkohol under tiden ett litet barn ammas, som tidigare sagts. Jag köper denna information rent faktamässigt, men tycker ändå att den är förkastlig. Varför?

Sedan snart fem år tillbaka arbetar jag med förebyggande arbete och vill belysa alkoholfrågan ur ett barnperspektiv. Åtskilliga är de vuxna personer jag träffat runtom i landet på utbildningsdagar, som berättat om hur de som barn upplevde sina föräldrar och mådde dåligt, när föräldrarna var påverkade av alkohol eller andra droger.

Det är inga trevliga berättelser direkt och det har satt spår som personerna för med sig in i vuxenlivet. Varför kan vi inte lära av historien? Nej istället dricker vi mer per person i Sverige än vi gjort på 100 år.

Nu hör jag inte till dem som tror att allt bruk av alkohol är missbruk. Absolut inte.

Men däremot undrar jag: vad är det som gör att så många svenska föräldrar med små barn måste dricka alkohol?

Vad är det som gör att dagens generation av småbarnsföräldrar överhuvudtaget överväger att inte ge det bästa till sina barn? Vad är det som gör att en del packar ner vinflaskor i pick-nick korgen när förskolan ska ha utflykter?

Jag har pratat med många i mina föräldrars generation som berättar att deras syn på alkohol var helt annorlunda. De var inte på något sätt helnykterister, men visste rent intuitivt att små barn och alkohol inte hör ihop! Denna kunskap verkar för vissa personer ha gått förlorad någonstans längst vägen.

Jag köper inte argumenten om att Sverige ligger lågt på alkoholkonsumtionsskalan jämfört med en del andra länder och att personer som bor i Medelhavsländerna dricker mer och inte har några problem. Det är inte sant, utan mer ett sätt att försvara ett osunt beteende.

Nu hoppas jag att vi får till en konstruktiv debatt omkring ämnet små barn och alkohol och att fler föräldrar kan ta sitt ansvar och ge sina barn en alkohol- och drogfri uppväxt! Inte minst för att vi vet att kommande generation vill revoltera mot sina föräldrar.

Har då föräldrarna en hög alkoholkonsumtion så krävs det ofta betydligt starkare grejer för att revolten ska få avsedd effekt… Fast å andra sidan kan det ju vara mer revolutionärt att inte dricka alls?

Hur vi än resonerar, så är barnens trygghet de vuxnas ansvar!

Etiketter:

Annonser