Svensk kokainmyt överdriven?

STOCKHOLM Tillgänglighet och beslag av mytomspunna drogen kokain har ökat, men det är fortfarande få personer i Sverige som använder den. “Media och filmbilden av kokain stämmer inte, men narkotikamarknaden kan snabbt förändras“, säger till Drugnews Björn Hibell, direktör på CAN som gjort studien.

Missbruket av och beslagen av kokain har ökat i Europa. Men Sverige ligger bättre till, även om användandet ökat något så är kokain fortfarande ovanligt här, enligt den studie som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning sammanställt.

I filmer, nyhetsbevakning och debatter beskrivs ofta kokain som en allt vanligare drog som finns i hela landet och används i många olika grupper. Men enligt enkäter, befolkningsundersökningar, hälsoregister och domar som CAN gått igenom så stämmer inte den bilden.

I drogvaneenkäter uppger ofta bara någon enstaka procent av de tillfrågade att man prövat kokain, men eftersom fler idag svarar att de använt narkotika så har en liten ökning ändå skett.

Priset har gått ner samtidigt som tillgängligheten ökat på kokain. Andelen beslag av kokain har ökat från en till tre procent från 1990-talet till 2006, medan cannabis och amfetamin dominerar stort bland beslagen.

Antalet lagföringar där kokain varit inblandat har dock ökat rejält under decenniet 1995-2005, från 121 till 1016 lagföringar. Möjligen kan en delorsak vara att polisens kontroller i krogmiljöer ökat.

Det är främst i storstäder och i anslutning till krogar och andra festmiljöer som kokain verkar förekomma. Drogen kan finnas även i andra miljöer och grupper, men de tillgängliga data som stöder detta är alltför begränsade, enligt studien.

– Kokain är en lite speciell drog. Få använder den vilket gör det svårt att ange användargrupper, samtidigt förekommer en kändisbild och glamorisering av drogen som är en riskfaktor och kan locka nya att pröva, säger Björn Hibell.

Rapporten har gjorts på uppdrag av numer nedlagda Mobilisering mot narkotika.

• Kokain är en centralstimulerande drog som är mycket beroendeframkallande. Den utvinns genom process av kokabusken som odlas främst i Sydamerika. 2005 beslagtog svensk polis och tull 34 kilo kokain och året därpå hela 1358 kilo (efter två stora transitbeslag i Göteborgs frihamn). Ifjol beslagtog tullen 23 kilo kokain.

Etiketter:

Annonser