Missnöjda poliser vägrar alkotesta

MALMÖ I planerade protestaktioner tänker poliserna i Skåne inte skriva ut böter, registrera alkotester eller frivilligt arbeta övertid. /Få poliser är effektiva i jobbet, visar ny rapport.

Det handlar i Skåne om missnöje för dåliga löner, ineffektiva arbetsmetoder och bristande förståelse från polisledningen. Alla poliser i yttre tjänst har meddelat att de stöder aktionen och avser delta, rapporterar Sydsvenskan.
Protestaktionen har redan märkts. Redan första dagen tvingades ledningen att kommendera poliser i Malmö till att jobba över.

Flera av poliserna anser bl a att rikspolisstyrelsens mål att i särskilda insatser göra ett bestämt antal kontroller av rattnykterhet och bilbältesanvändande är meningslöst. Denna så kallade pinnjakt i statistikinsamlandet styr mer polisarbetet än behoven, resonerar kritikerna.

Polisfacket står bakom kritiken, men inte protestmetoderna, utan anser att klagomålen ska framföras vid förhandlingsbordet.

• I en ny rapport pekas på brister i motivation och kompetens bland svenska poliser. Endast fem procent av 110 uniformerade poliser vars arbetsprestation undersökts är riktigt duktiga. Mer än var tionde klarade inte ens den lägsta av tre ställda kravnivåer.

Forskningsrapporten är gjord av polisprofessorn Johannes Knutsson i Oslo och forskaren och yrkesverksamme polisen Stefan Holgersson. De framhåller att det är viktigt att bibehålla unga polisers motivation och uppmuntra poliser att stanna i yttre tjänst. Det skulle vara mer effektivt att få tio procent av befintliga poliser att arbeta på bättre sätt än att anställa tio procent fler, uppger Holgersson till Svenska Dagbladet.

Etiketter:

Annonser