Regeringens folkhälsopropp lagd

STOCKHOLM Barn och ungas hälsa ska bli bättre, stöd till föräldrar öka, nollvision för självmord införas och en nationell rökavvänjningssatsning inledas. Det är delar av regeringens nya folkhälsoproposition som lades fram i onsdags.

Folkhälsominister Maria Larsson (kd) presenterade förslaget “En förnyad folkhälsopolitik“ och berättade att man avsätter 115 miljoner kronor per år 2008-2010 för extra insatser.
Hon sade att Sveriges befolkning överlag mår bra, att vi blir friskare och lever allt längre. Men det finns problem som nu regeringen vill göra något åt.

Barn, unga och äldre prioriteras.
– Den psykiska ohälsan bland unga kvinnor och bland äldre ökar. Av landets 15-åringar uppger 60 procent att de känner av psykisk ohälsa, sade Maria Larsson på en presskonferens i Rosenbad.

Regeringen vill satsa på en nollvision mot självmord och att en händelseanalys görs vid varje suicidfall för att öka kunskapen. Information, utbildning i första hjälpen vid depressioner och uppmaning att våga tala med varandra om dessa problem nämns. Ministern underströk att psykisk ohälsa, stress eller påverkan av droger ofta finns med i bakgrunden vid självmordsförsök.

För att få bättre kunskapsgrund i folkhälsoarbete lokalt vill regeringen satsa 50 miljoner kronor för att några utvalda kommuner ska pröva sektorsöverskridande insatser. Främst för att ta reda på varför barn och unga mår dåligt och med vilka vetenskapliga metoder den utvecklingen kan vändas. Men även hitta friskfaktorer som kost, motion, social nätverk som kan bli modeller och spridas till andra delar av landet.

I en strategi för att hjälpa föräldrarna överföra goda vanor till sina barn ska frivilligt föräldrastöd erbjudas under hela uppväxten till 18 år för att förebygga kriminalitet, drogmissbruk och andra problem. 70 miljoner avsätts 2009-2010 för en snabbutredning och ta fram en nationell strategi för hur detta stöd ska se ut i kommunerna.
– Föräldrarna är viktigast för sina barn. Vi vill ge föräldrar kunskap, men också ge möjligheter för nätverksbyggandet där föräldrar kan hjälpa andra föräldrar, sade folkhälsoministern.

För att förebygga unga att bli rökare så vill regeringen lyfta fram tobaksprevention, trots minskat rökande så är det fortfarande den största hälsorisken och förkortar livet med flera år. Ministern är bekymrad att det är så lätt att handla för unga, trots 18 års åldersgräns. Regeringen kommer inom kort att tillsätta en utredare för att se över tobakslagen med inriktning på skärpt tillsyn och påföljd för de handlare som säljer tobak till minderåriga.

Folkhälsoförslaget är omfattande och omfattar flera områden. Vad gäller alkohol- och andra drogfrågor var nyheterna få. Maria Larsson hänvisade till tidigare aviserade satsningar på 260 miljoner kronor per år där Folkhälsoinstitutet och Socialstyrelsen får en mer nationellt samordnade roll.

Andra målområden som nämns i den nya folkhälsosatsningen är samarbete med frivilligorganisationer och det civila samhället. Regeringen vill ge medel till bland andra Volontärbyrån, Nationella Healthy Cities nätverk och olika anhörigorganisationer.

– Frivilligorganisationer har ofta örat mot marken och märker mer vad som sker. Men det handlar inte om att lasta över ansvaret på dessa. Socialtjänstlagen finns kvar, underströk Maria Larsson.

Andra målområden i folkhälsopolitiken är skydd mot smittspridning och en satsning mot antibiotikaresistenta bakterier. Och regeringen oroas över det ökade antalet hiv-fall. En kartläggning ska göras över landets minoriteters hälsotillstånd. Sänkta trösklar till arbetsmarknaden, bättre rehabiliteringskedjor och utvärdering av insatser för god kost och fysisk aktivitet är andra punkter.

– Folkhälsoarbetet är ingen ”quick fix”. Det handlar om ett uthålligt, långsiktigt och strävsamt arbete, sade Maria Larsson när hon avslutade presskonferensen.

• Fotnot: Ladda hem förslaget En förnyad folkhälsopolitik (2007/08:110, 122 sidor pdf-fil).

Etiketter:

Annonser