Norden kräver bättre drogstatistik i EU

2000-09-01 /17:59 (DrugNews/SL)
ÅRHUS Bättre kriterier måste tas fram om narkotikasituationen i EU. Särskilt för drogrelaterade dödsfall där Sverige idag – orättvist, enligt många – hamnar i toppen.

Sverige fick stöd av de övriga nordiska ländernas socialministrar vid ett toppmöte i Århus om att kräva av EU:s drogobseratorium att samla in mer tillförlitlig och jämförbar statistik. Enligt EU-statistik dör idag exempelvis procentuellt fler missbrukare i drogrestriktiva Sverige än drogliberala Holland.

”Sverige svartmålas därigenom. Medlemsländerna samlar in uppgifterna på olika sätt och eftersom vi bland annat har högre obduktionsfrekvens och risk för dubbelregistrering så blir våra drogrelaterade dödstal högre. Men egentligen är nog situationen ganska lika inom EU”, säger departementssekreterare Tomas Karlsson, som var med vid mötet, till DrugNews.
Han sitter i styrelsen för drogcentret i Lissabon och menar att det hittills gått trögt att få gehör för säkrare statistik trots att det finns EU-beslut om att ta fram fem gemensamma indikatorer före årets utgång.

Nordiska ministerrådets narkotikamöte hade i år behandling av kriminella narkotikamissbrukare som tema och studiebesök gjordes i fängelset Sönder Omme på Jylland i Danmark. Socialminister Lars Engqvist medverkade på torsdagen och justitieminister Laila Freivalds på fredagen.
Även narkotikasituationen i varje nordiskt land berördes. I Danmark har ett åtgärdsprogram tagits fram efter växande ecstasymissbruk som i sommar krävt två ungas liv. Ett förslag om mobila testlaboratorier där missbrukare skulle kunna kontrollera kvalitén på droger har dock lagts å sidan.

Läs mer i DrugNews:
Narkotikaforskare: rekordmånga dör av knark
Färre drogfria fängelser

Etiketter:

Annonser