EU varnar för ökat GBL-missbruk

BRYSSEL/LISSABON EU:s narkotikamyndighet, ECNN, varnar i en rapport för ett ökande missbruk i Europa av de GHB-liknande lösningsmedlen GBL och butandiol. Ett problem som Sverige länge pekat på.

Studien är en del av ett projekt att spåra nya slag av drogmissbruk i unionen.

GHB-missbruk uppmärksammades stort under 1990-talet och sedan dess har narkotikaklassning och ökad kontroll lett till att drogen blivit mer svårtillgänglig. Nu märks i stället en trend att allt fler missbrukar GBL (gammabutyrolakton) och 1,4-BD (1,4-butandiol), som är kemiska prekursorer till GHB.

Runt om i Europa har det rapporterats om fall där GBL-konsumtion lett till överdoser. GBL är enkelt att få tag på och billigare än många olagliga droger. Den används inom kemiindustrin som lösningsmedel och är tillgänglig på den lagliga marknaden.

Till skillnad från GHB är GBL och 1,4-BD ännu inte under internationell kontroll. Bland EU-länderna är det bara Sverige, Italien och Lettland som kontrollerar ett eller båda preparaten.

GHB (gammahydroxybutyrat) användes tidigare som sömn- och narkosmedel, men avregistrerades och narkotikaklassades i Sverige 2000 efter flera förgiftningsfall och dödliga överdoser. GBL och butandiol används legalt som kemiska lösningsmedlen men omvandlas i kroppen och ger samma ruseffekter som GHB. De två placerades 2005 på listan över hälsofarliga varor.

Men missbruk och livsfarliga överdoser bland ungdomar fortsätter med GBL och butandiol som legalt importeras i flera hundra ton årligen i landet, varvid polis och sjukvård slagit larm.

Regeringens narkotikautredare Jan Pennlöv berättade nyligen för Drugnews att han vill skärpa lagen för att stoppa det livsfarliga missbruket av lösningsmedlen. Exempelvis införa nivån grovt brott för hälsofarliga varor eller narkotikaklassa dem.
Att nu även EU:s narkotikamyndighet uppmärksammar missbruksproblemen bör underlätta svenska skärpningar, utan att uppfattas som handelshinder.

– Det är bra att EU nu uppmärksammar frågan, lösningsmedlen tillhör några av de mer problematiska drogerna. Sverige och Frankrike har drivit på för bättre tillsyn i tullen vid legal export av GBL och butandiol, säger Bertil Pettersson, narkotikautredare på Folkhälsoinstitutet, till Drugnews.

Men även om importörer av ämnena måste anmäla det i Sverige gäller det inte om man importerar mindre än 100 kilo per år. Mängder som kan hamna på avvägar och bli flera tusen rusdoser.

• Fotnot: Läs mer om EU-rapporten “GHB and its precursor GBL: an emerging trend case study“.

Etiketter:

Annonser