Livsfarlig rödsprit på drift

KALMAR/TRONDHEIM Ännu är över 2800 liter giftig rödsprit som sålts via Biltemas butiker inte återlämnade trots att fyra personer hittills avlidit när de druckit av den. Metanol blandades av misstag i rödspriten istället för etanol.

Fyra personer har hittills avlidit i Trondheimsområdet i Norge, som druckit av den giftiga rödspriten. Men fortfarande finns mycket på drift som kan nå fler missbrukare och ungdomar.

Biltema har återkallat produkten “röd etanol“ (med artikelnummer 36-1545 eller 36-1546) som finns i enliters- och fyralitersförpackningar. Detta efter att ett Malmöföretag på en anläggning i Kalmar troligen förväxlat livsfarlig metanol (träsprit) med etanol vid produktionen.

I den aktuella sändningen hann 8712 förpackningar gå ut till Biltemas omkring 50 butiker i Norden – 4032 förpackningar till butiker i Sverige, 2508 till Norge, 168 till Finland och 72 förpackningar i Danmark. Många hann säljas innan den fasansfulla upptäckten gjordes.

– Problemet är att ett stort antal förpackningar fortfarande är kvar ute hos kunderna, säger Tomas Franzén, vd för Biltema i Sverige, till TT.

Bara 139 av 2860 flaskor metanolhaltig rödsprit som sålts på de svenska varuhusen har återlämnats. Och i Norge finns fortfarande nära 1600 flaskor från Biltema ute bland köparna som uppmanas att inte dricka eller på annat sätt använda produkten, utan återlämna den.

I Kalmar utreder polis och åklagare bedrivs brottsutredning mot leverantören för vållande till annans död, men rubriceringen kan komma att ändras. I Norge riskerar Biltemas VD i Norge, Magne Teigland, åtal då han misstänks för brott mot produktkontrollagen, enligt norska polisen.

Biltema har enligt TT ännu inte ändrat några rutiner i leverantörskontakterna eller kontrollen av inköpta produkter i avvaktan på att få mer information av vad som gått fel.

Etiketter:

Annonser