Unga offer för ny drog

UPPSALA/ÖREBRO Efter flera allvarliga förgiftningsfall av Fenazepam då ungdomar tvingats söka vård så varnar polis och sjukvård för en ny missbrukstrend. Läkemedelsverket utreder nu om drogen kan narkotikaklassas.

På kort tid har sex unga män i Örebro sökt vård efter att intagit Fenazepam. Narkotikapolisen i länet fruktar att drogen sprids bland unga i hela landet.
Även flera fall av andningsuppehåll och medvetslöshet och drograttfyllerister som ertappats efter intag av Fenazepam har rapporterats till Rättsmedicinalverket.

Fenazepam är ett preparat i pulverform eller tabletter som säljs via internet, men även smugglas in i landet. Det jämförs med bensodiazepiner, lugnande mediciner såsom valium och stesolid, men är extremt potent och därför svårdoserat. Trots det är ännu Fenazepam inte klassat och därför inte förbjudet att sälja och använda.

Nu håller Läkemedelsverket på att samla in uppgifter om missbrukets spridning och skadeeffekter för att lämna underlag till förslag om en eventuell narkotikaklassning. En sådan utredning kan ta två, tre månader, uppger Per-Åke Sandvold, chef för enheten för narkotikakontroll på Läkemedelsverket, till Sveriges Radio.

Etiketter:

Annonser