“Regeringsförslag hotar alkoholpolitiken“

STOCKHOLM Regeringen avser efter EU-domen mot svenska nätspritförbudet föreslå att privatpersoner som mellanhand ska få frakta hem alkohol till andra privatpersoner. Kritik höjs mot att förslaget hastats fram, leder till nya distributionskanaler och undergräver Systembolagets ställning.

– Förslaget har forceras fram utan tanke på konsekvenserna med nya svårkontrollerade kanaler och går längre än vad EU begär. Det är en bedrövlig hantering av det som är alkoholpolitikens kärna, säger Sven-Olov Carlsson, IOGT-NTO:s ordförande.

Borgerliga regeringen förbereder en proposition om “alkoholfrågor med EG-rättslig anknytning“ med ändringar i alkohollagen efter de oväntade EU-domarna i Rosengrenmålet i juni och en ytterligare i september ifjol.

Regeringens egen alkoholutredaren ansåg i sitt förslag för att tillmötesgå EU att den som vill privatimportera alkohol ska tillåtas anlita annan yrkesmässig transportör för att föra hem varorna.

Men i en lagrådsremiss nyligen föreslår regeringen att även “annan oberoende mellanhand“ ska kunna anlitas. Detta trots att det varken i kommissionens skrivelser eller av EG-domstolens utslag i målet framgår annat än att yrkesmässig befordran avses.

– Det är vårt rättsekretariat som bedömer domarna som att även privatpersoner bör få agera transportörer. Och vi vill inte riskera att Sverige får skadestånd för att bara halvvägs tillmötesgå EU, säger Ulrik Lindgren, politisk sakkunnig, hos folkhälsominister Maria Larsson (kd), till Drugnews.

Han understryker dock att socialdepartementet fortfarande “svettas med formuleringarna“ och frågan diskuteras inom alliansen. Avsikten är dock att kommande vecka lägga en proposition med den innebörden för från 1 juli, enligt Ulrik Lindgren.

Idag kan en privatperson föra hem förhållandevis stora mängder alkohol för eget och familjens bruk. Om förslaget blir verklighet så kan alltså även en privatperson mellanhand agera transportör av ännu större mängder alkohol i framtiden.

• Innebär det att även en privatperson som fyllt 20 år lagligt kan föra hem tusentals liter billig sprit från andra EU-länder till sina kompisar?
– Ja, så länge som importen anmäls och alkoholskatt betalas så ska privatpersoner kunna göra det.

• Leder det inte till ökade kontrollproblem för tullen och risk att skatten inte betalas?
– Det blir något som alkoholutredaren i så fall får titta vidare på och föreslå hur man täpper till sådana luckor. Betalas inte skatt ska tullen redan idag ingripa, säger Ulrik Lindgren.

Trots att bara några få instanser på kort tid fått kommentera förslaget, så har redan kritik framförts. Folkhälsoinstitutet avråder och Systembolaget – som inte tillfrågats – har i en spontanremiss gett förslaget kalla handen.

“Om inte lagråds-remissens förslag ändras är det en uppenbar risk för att legitimiteten för alkoholmonopolet och den svenska alkoholpolitiken undergrävs“, skriver vd Anitra Steen i yttrandet.
Systembolaget varnar för att om inte distanshandel tillåts endast via yrkesmässig befordran så försvåras ålderskontroll och konsumtion och alkoholskador kan öka.

Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO varnar i ett brev till folkhälsoministern att förslaget vilar på “bräcklig grund“. Och att det långtifrån alltid är EU “som är det avgörande problemet när det gäller eftergifterna i den svenska alkoholpolitiken“.

• Centerpartiets Kenneth Johansson, ordförande i socialutskottet, suckar åt problemet.
– Jag är inte glad åt förslaget, men har fått information om att det tyvärr är ofrånkomligt av juridiska skäl. Vi måste nu göra allt för att med bättre kontroll och uppbörd förebygga att det inte leder till att unga lättare får tag i alkohol och att konsumtionen ökar, säger Kenneth Johansson till Drugnews.

För kristdemokraterna – som inom regeringen försvarat en restriktiv alkoholpolitik och velat minska alkoholkonsumtionen – är frågan mycket känslig och debattvågorna går höga. Särskilt då det är partiets Maria Larsson som ska presentera propositionen som kan öppna för fler kanaler för EU-floden av alkohol.
Kd-ledningen möter i ett internt möte kritiker till förslaget på tisdag, enligt Drugnews källor.

• Viktigt att notera är dock att trots att privatimport av alkohol i praktiken tilläts direkt efter EG-domen i juni så hade näthandeln inte ökat tredje kvartalet i höstas, enligt alkoholforskarna på Stockholms universitet, Sorad, som regelbundet följer utvecklingen.

Etiketter:

Annonser