Brittiska steg för uppklassa cannabis

LONDON Både ledarna för konservativa partiet och regerande Labour anser att cannabis bör omklassas i farlighet till den nivå som tidigare rådde. Detta i strid med regeringens drogexperter som åter väntas tona ner farhågorna med drogen.

Narkotikafrågan i allmänhet och cannabis i synnerhet är heta ämnen i Storbritannien i dessa dagar. Detta efter ökade missbruksproblem i landet och förslaget om att åter klassa marijuana och hasch som mycket skadlig drog.
En omklassificiering skulle underlätta prevention, polisinsatser och få bort den oklarhet som rått några år bland unga om huruvida cannabis är lagligt eller inte.

Konservativa partiets ledare David Cameron sade i en intervju i Sky News i söndags kväll att den tidigare nedklassningen 2004 var ett misstag. Och att man nu stöder en återklassificering från C till B (i A-klassen finns heroin och kokain).
– Vi hade en diskussion om det här i vår “skuggregering“ för ett tag sedan och gjorde då mycket klart att det är vår inställning. Huvudskälet är att den cannabis som röks nu är så stark och det finns en sådan koppling till mentala hälsovårdsfrågor att cannabis borde finnas i klass B, sade Cameron i intervjun som citeras av nyhetsbloggen Reageramera.

Nyligen har Labours premiärminister Gordon Brown presenterat en ny offensiv brittisk strategi mot narkotika (se fotnot) och även signalerat sitt stöd för en uppklassning av cannabis. Detta trots att det var Labours tidigare inrikesminister David Blunkett som 2004 med stöd av drogliberal lobby drev igenom nedklassningen.

Och Brown går även på tvärs med regeringens eget rådgivande organ i drogfrågor, ACMD (Advisory Council on the Misuse of Drugs), som offentliggör sitt slutbetänkande denna månad. Enligt BBC så kommer AMCD att avråda regeringen från en omklassificiering.

Det är ingen hemlighet att kommittén anses liberal i narkotikafrågor och oftare stöder harm-reduction-åtgärder än skärpningar. AMCD har två gånger senaste åren sagt nej till att åter höja farlighetsklassen på cannabis. 2006 sade man nej trots nya studier som pekar på samband mellan cannabis och utvecklande av psykiska problem och även schizofreni. Denna risk ansåg kommittén “mycket liten“.

Sedan cannabis farlighet nedtonades, så har drogproblemen ökat. Numer utdelas numer mest varningar vid mindre innehav, vilket gynnar langare och har inneburit bränsle för en redan omfattande drogepidemi bland brittiska ungdomar.

Trots påståenden om att cannabisexperimenterande minskat bland lite äldre ungdomar, så kvarstår problemen. Debutåldern har gått ner och bredare lager av unga använder cannabis. Smugglingen av cannabis har minskat, men istället har inhemsk odling ökat. Detta i industriell omfattning och med frösorter som är betydligt mer russtarka (högre THC-halt), exempelvis skunk. 1500 cannabisodlingar har avslöjats av polisen senaste åren i Storbritannien.

• Antalet ungdomsligor och drogrelaterat våld har ökat oroväckande. Vissa av Londons förorter anses mer brottsbelastade än de i USA. Och i uppgörelser dödar barn varandra.

Den brittiska reportern Winifred Robinson har undersökt vad som fanns bakom den nya tragiska trenden där man rånar och dödar för en mobiltelefon och lite kontanter. Bland annat fyra tonåringar som dödats inom bara elva dagar. Hon fann narkotika och langning som gemensam nämnare i tragedierna.

En pojke i Peckham beskriver hur hans bäste vän knivdödades framför hans ögon om en cannabisskuld på 200 pund (cirka 2500 kronor) till en “dealer“.
– Det handlade bara om “weed“. Dom knivhögg honom i nacken bara för ”weed”, berättade pojken för Daily Mail i fredagens artikel “Cannabis: A deadly habit as easy for children to pick up as a bag of crisps“.

Senaste året har även brittiska medier som tidigare intagit en mer liberal ställning till droger publicerat låtit mer restriktiva röster komma fram. Mest känd är kovändningen av The Independent under krigsrubriken “Cannabis: en Ursäkt“ ifjol.

Efter att under tio år drivit en legaliseringskampanj för cannabis har nu tidningen valt att förespråka uppklassning och varnar för de skador som drogen åstadkommer, särskilt efter att mer potenta sorter missbrukas.

• Fotnot: Labours-rergeringens nya 10-årsstrategi mot narkotika “Tackling Drugs, changing Lives“ tar ett helhetsgrepp. Bland annat tidigt ingripande och vård för familjer med missbruk, och rättsliga möjligheter för polisen att beslagta knarkförsäljares tillgångar. Man vill anslå en miljard pund per år för att nå målen.

Etiketter:

Annonser