Socialt riksupprop från Nybro

NYBRO Efter planerade nedskärningar i småländska Nybro inom socialtjänsten, så svarar socialarbetarna med demonstration och ett nationellt upprop. En namninsamling pågår också för att få en lagändring mot missriktade besparingar.

För att spara in fem miljoner kronor så avser den socialdemokratiskt styrda kommunen att minska personalen på individ- och familjeomsorgen med 20 procent. Något som skulle leda till att man i strid med lagen skulle ingripa först efter tredje anmälan till socialtjänsten.

– Ingen skulle drömma om att brandkåren skulle nekas rycka ut även om det brann bara för att pengarna är slut. Ingen skulle drömma om att säga upp läkare när patienterna fortsätter att strömma in trots att pengarna är slut. Men det är precis så man gör i Nybro kommun då man säger upp personal trots att vi har ökande antal ärenden och en allt tyngre börda att bära inom socialtjänsten, säger facklig aktive socialarbetaren Lars Ström till tidningen Östran.

Nästa vecka avgörs sparförslaget i Nybro kommun. Men både kommunanställda och allmänhet planerar motdrag. På tisdag hålls en bred manifestation på torget i protest mot att kommunens ekonomi styr vilken människosyn som ska råda.

Samtidigt har tre mammor samlat in över 1200 namn mot de befarade neddragningarna och dessutom uppdagat att kommunen kanske fryser de utlovade sommarjobben för ungdomar. Besparingarna gör att polisen oroas över att samarbetet med socialtjänsten drabbas och att ungdomar på glid inte fångas upp och får stöd.

Många kommuners slits med att få budgeten gå ihop och samtidigt sköta sitt ansvar. Det sociala uppropet i Nybro börjar nu bli nationellt. Man vill få en diskussion om att inte ställa personalkostnader mot människors insatsbehov.

– Det är dags att lyfta situationen i Nybro kommun till riksnivån. Någonting har gått rejält snett på den lokala politiska nivån. Men dessutom pekar de anställda i socialtjänsten på ett riksproblem, säger facket SKTF:s ordförande Eva Nordmark i ett uttalande.

• Både SKTF och akademikerförbundet SSR stöder helhjärtat socialarbetarna i Nybro och facken har nu centralt ställt sig bakom att namnlistor sprids i hela landet för uppropet från Nybro.

• Sammanfattat lyder Uppropet:
•“Ändra lagstiftningen och beskär kommunpolitikernas inflytande över hur socialtjänstlagen praktiskt ska tillämpas: Sätt upp tydliga miniminivåer för hur verksamheten får vara dimensionerad.“

• “Förbjud möjligheten att ställa personalkostnader mot kostnader för försörjningsstöd eller vård och behandling. Ge länsstyrelsen utvidgade befogenheter att ingripa när kommunen bryter mot dimensioneringsreglerna.“

• “Om ingenting annat hjälper – skriv in möjligheten för staten att tvångsförvalta socialtjänsten i en enskild kommun! Stöd oss i vår kamp!“

Etiketter:

Annonser