Statliga speljättens vd avgår – alltför driftig

STOCKHOLM Statliga Svenska Spels vd Jesper Kärrbrink slutar efter att det blivit klart att nya styrelseordföranden Margareta Winberg vill ha ny inriktning med mer socialt ansvarstagande för bland annat spelmissbruk.

“Det har under senare tid blivit tydligt att mina idéer om hur Svenska Spel ska drivas inte stämmer överens med den bild ägaren har. Därför har jag i samråd med styrelsen kommit överens om att det bästa i det här läget är att styrelsen hittar en efterträdare till mig“, sade han i ett pressmeddelande i måndags.

Järrbrink som under sin tid höjt spelomsättning och vinsten till staten går dock inte lottlös när han nu lämna speljätten. En fallskärm på 2,88 miljoner kronor i avgångsvederlag får han, men lovar samtidigt att inte under första året arbeta för någon konkurrent.

Förra jordbruksministern och Brasilien-ambassadören Margareta Winberg (s) beklagar för TT att Kärrbrink slutar, men betonar att spelföretaget i högre grad än idag ska inta mer spelansvar och ha en tydligare försiktighetsprincip.

Tills ny verkställand direktör utsetts så går ekonomidirektör Anders Hägg in som tillförordnad vd.

• EU-kritiserade Svenska Spel, som försvarat sitt monopol, hade ifjol en nettoomsättning på nära 10 miljarder kronor, vilket gav staten en vinst på 5,2 miljarder.

Etiketter:

Annonser