World forum ska stärka drogpolitiken

STOCKHOLM Över tusen deltagare väntas till Stockholm när World Forum Against Drugs under drottning Silvias beskydd hålls i september. Ett tillfälle att samla NGO:s, stärka restriktiv narkotikapolitik och försvara de hotade FN:konventionerna.

Världskonferensen, ett initiativ av elva svenska drogrestriktiva folkrörelser, närmar sig.
– Det är hög tid att mobilisera det internationella folkliga motståndet mot spridningen av all icke-medicinsk användning av narkotikaklassade medel. Det handlar om våra barns framtid, säger Båb Bergvall, styrelseordförande för World forum, WFAD, till Drugnews.

Konferensen hålls 8-10 september i Stockholm och öppnas av drottningen tillsammans med talare som Antonio Maria Costa, chef för FN:s narkotikakontrollorgan, EU-kommissionär Margot Wallström med flera.

I tre dagar samlas man kring flera teman i seminarier, workshops och debatter. Det handlar exempelvis om myterna kring cannabis, samband mellan människohandel och narkotikasmuggling, och “Drugs for war“, om hur knarkinkomster används för att finansiera krig och konflikter.

Men givetvis också om forskarrön, kontroll, behandlingsmetoder och drogprevention – det senare som kan förebygga missbruk och därmed narkotikamarknaden. Där Sverige, med jämförelsevis få unga som prövar, trots andra brister ofta hålls fram som gott exempel i en värld där narkotikamissbruket breder ut sig.

– Det är viktigt att lyfta fram drogfri vård i en tid när de flesta bara talar om substitutionsbehandling med metadon, subutex och allt vad det är. Många missbrukare lyckas faktiskt av egen kraft med rätt stöttning bli helt drogfria, säger Båb Bergvall.
Om det ska representanter från självhjälpsrörelsen från USA och italienska behandlingskollektivet San Patrignano berätta mer om.

Bergvall är nöjd över att talare från hela världen kommer, exempelvis psykiatriker från Uganda, NGO:are från Peru, Sri Lanka och Thailand, Afghanistans minister för narkotikafrågor, chefen för USA:s narkotikabyrå och en kriminolog från Australien med aborginskt ursprung, ett folk som drabbats hårt av drogmissbruk.

Förutom att utbyta erfarenheter och kunskaper ska även en resolution tas fram under konferensen till stöd för barnkonventionen och FN:s narkotikafördrag som utgör grundval i de flesta länders drogpolitik. Dessa ifrågasätts ofta av välorganiserade drogliberala nätverk som vill försvaga dem med hänvisning till att de är gamla och kontraproduktiva.

– Vi anser snarare att konventionerna räddar liv och bör förstärkas ytterligare. Vi planerar överlämna resolutionen vid FN:s utvärderingsmöte Ungass om narkotika våren 2009 i Wien, berättar Båb Bergvall.

En annan avsikt är att bilda ett internationellt nätverk av drogrestriktiva folkrörelser som kommer till Stockholm för att i framtiden fortsätta mötas, lära av varandra och samla kraft på nya Word Forum-möten.

• Det rullar på bra, tycker styrelseordförande Båb Bergvall så här i halvtid i förberedelserna av konferensen. World Forum är en krävande insats för de ideella initiativtagarna, styrgruppen och projektanställda för att klara logistik av program, hotell, deltagare och finansiering på runt sex miljoner kronor.
Dessutom ryktas det om att stockholmarna ska bjudas på en särskild konsert i anknytning till världskonferensen…

Tema: WFAD

World Forum…

… Against Drugs. Första konferensen hölls i 2008 i Stockholm. Därpå tre till i Stockholm ( 2010, 2012 och i maj 2014 tillsammans med ECAD:s borgmästarkonferens). Det femte hölls 12-13 mars i Wien, i samband med FN:s 59:e CND-möte, inför Ungass.

• World Federation Against Drugs , WFAD, som ordnare konferenserna har nära 170 medlemsorganisationer från alla kontinenter.

Läs mer

Etiketter:

Annonser