Fylla och bråk under Valborg

STOCKHOLM Trots förebyggande kampanjer riktade till föräldrar och skolungdomar präglades Valborgsfirande i stora delar av landet av fylleri, bråk och överfulla arrester.

Tusentals liter alkohol har hällts ut av polisen under Valborg efter beslag från skolungdomar runt landet.

Särskilt i större städer och på studentorter blev det ett rörigt firande. I Uppsala omhändertog polisen över ett hundra personer för fylleri, varav många ungdomar, och ett tiotal för ordningsstörande.

Trots ett lätt regn hade polisen i Stockholms län fullt upp med bråk och fylleri långt in på Valborgsnatten. Omkring 120 personer omhändertogs, mest unga i över tonåren som härjade i centrala huvudstaden. Maria Ungdomsmottagning blev mer än fullbelagt, bland annat kördes en 13-åring dit i ambulans, rapporterar TT.
1 maj omhändertog polisen ett 30-tal ungdomar i samband med en gatufest på Östermalm som riskerade spåra ur. Gripandena gjordes i förebyggande syfte och de släpptes senare, tre-fyra av dem är misstänkta för narkotikabrott och skadegörelse.

I Västra Götaland var situationen stundtals kaotisk under Valborg, i Göteborg hade extra polispersona kommenderats ut. Flera polisdistrikt i övriga landet rapporterar om att stora mängder sprit beslagtagits från ungdomar och om bråk och misshandel.

Skånepolisen rapporterar fylleri som en vanlig Valborg, i Lund hade man mycket bråk, fylleri och misshandel. Vid en tragisk olycka dödades en ung kvinna som kom framför en buss. Två berusade män, 27 och 28 år, har anhållits misstänkta för grovt vållande till annans död genom att råkat knuffa till henne.
En 21-årig man som trött och alkoholpåverkad somnat på ett järnvägsspår i Lund räddades i sista stund genom att lokföraren hann bromsa.

• I Kronobergs län var situationen nästan lika lugn som en vanlig helg. Få tonåringar upptäcktes fulla, den yngsta som omhändertogs var uppåt 20 år. Det goda resultatet tillskrivs den modell som polisen använt senaste tre åren: hård kontroll av ungdomar på stan, där alkohol beslagtas och föräldrar kontaktas direkt. Och langare av dryckerna spåras och lagförs.

Etiketter:

Annonser