Khat-smugglare i vansinnesfärd

MALMÖ En smugglare av växtdrogen khat vände på Öresundsbron och körde i mot trafiken tillbaka till Danmark där han greps. Sådana trafikfarliga incidenter har blivit allt vanligare för tullen.

Det var tidigt i fredags morse som den danske mannen försökte smuggla 100 kilo khat förbi svenska tullen vid betalstationen i Lernacken. Men han blev nervös och vände plötsligt och körde tillbaka över bron, fast i fel körriktning.

Vansinneskörningen i uppåt 150 kilometer i timmen stoppades i höjd med Kastrups flygplats med hjälp av dansk polis som kunde gripa mannen som sedan försökte fly till fots. Han misstänks nu för drograttfylleri, narkotikasmuggling och grov vårdslöshet i trafik, rapporterar Sydsvenska Dagbladet.

Kvällen före gjorde svenska tullen ett beslag på 50 kilo khat vid Öresundsbron i bagageutrymmet på en buss. Och för en knapp månad sedan togs över 200 kilo av växtdrogen då en bilist körde rakt genom spärren och sedan krockade med en stillastående bil i Svedala.
Den 32-årige smugglaren från Göteborg var påverkad efter att under färden tuggat khat och saknade körkort. Han hålls kvar i häkte i väntan på åtal och rättegång.

Rättsvårdande myndigheter och invandrarföreningar vill sänka den höga gränsen till grovt narkotikabrott för khat, idag 200 kilo, för att ge en tydlig signal till smugglarna och den östafrikanska invandrargrupp där drogen missbrukas. Ett par sådana mål håller nu på att värderas i domstol.

Khat (kat) är en centralstimulerande drog som smugglas från odlingsområden i Östafrika via Holland och Storbritannien till Norden. Ifjol beslagtog svensk tull omkring 6,7 ton khat.

Etiketter:

Annonser