Skolverket till strid mot drogtester

LANDSKRONA Skolverkets chefsjurist Ingegärd Hilborn ifrågasätter drogtester i skolan i allmänhet och Landskronas beslut att införa slumpvisa frivilliga tester på försök från årskurs åtta. “Svaga argument, hon för mest fram sin privata åsikt på en myndighets webbsida“, säger Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande, till Drugnews.

Det är i ett nyhetsbrev i veckan som Skolverkets chefsjurist Ingegärd Hilborn hävdar att drogtesta elever inte är rätt väg att arbeta förebyggande. Hon menar att skolor som använder slumpvisa drogtester balanserar på gränsen till vad som är tillåtet.

Hon nämner särskilt Landskrona kommun där en skola i höst ska motarbeta drogproblem genom att erbjuda frivilliga, slumvisa drogtester till 14-16-åringar.

– Det är bekymmersamt för det handlar om mycket unga människor som ska behöva bevisa att de inte använder droger. Det är inte rätt sätt att arbeta förebyggande mot droger i skolan, menar Ingegärd Hilborn i nyhetsbrevet som även publiceras på Skolverkets hemsida.

På onsdagen fick Landskrona kommun också ett brev från Skolverket med frågor om de drogtester som inleds i höst på Sandåkerskolan i Häljarp.
– Kommunen ska svara på frågorna och vi fortsätter att förbereda försöket med drogtester där vårdnadshavare och elever först tillfrågas. Det ska sedan ligga till grund för beslut om utvidgning till samtliga skolor i kommunen, säger kommunalrådet Torkild Strandberg (fp).

Han tycker att skolverkets chefsjurist förvränger kommunens motiv och misstänkliggör sättet att genomföra testerna och förmågan att ta hand om de elever som eventuellt testar positivt. Hilborn hänvisar till olika JO-beslut, menar att det saknas lagstöd och att grupptryck kan göra att eleverna inte kommer att känna reell frihet att våga säga nej.

Tidigare har skolverket dock på en fråga från riksdagen om drogtester angett att det inte finns juridiska invändningar mot slumpvisa tester liknande försöket i Landskrona.
– Skolverkets chefsjurist har länge varit negativ till drogtester, hon kallar dem “olagliga“, “olämpliga“ och “omoraliska“. Vi vill motverka drogproblem bland skolelever, vad vill skolverket göra?, undrar Strandberg.

Drogtester i skolvärlden används framgångsrikt i USA och alltmer i Storbritannien. Drogmissbruk och oro minskar ofta, studieresultaten blir bättre.
I Sverige stöder 71 procent av befolkningen att skolor ska ha möjlighet att drogtesta sina elever, enligt en färsk Sifo-enkät. I en undersökning uppgav omkring svenska 250 gymnasieskolor att de idag använder drogtester, de flesta är misstankebaserade, men över 90 skolor diskuterar även att pröva slumpmässiga tester.

– Det finns inget förbud mot att använda drogtesta elever i skollagstiftningen, så länge det sker på frivillig grund. Vår bild är att det finns stort stöd bland ungdomar för drogtester. De tycker oftast de är bra för att upptäcka och aktivt motverka de problem som finns, säger Gazal Amini, förbundsjurist på Riksförbundet narkotikafritt samhälle, som följer utvecklingen.

Etiketter:

Annonser