Sex års fängelse för khatsmuggling

MALMÖ En organisatör av khatsmuggling över Öresundsbron har dömts till sex års fängelse. Ett långt straff som dock kunde ha blivit ännu strängare om tingsrätten följt nya rön om växtdrogens farlighet.

Sammanlagt tre personer döms i det aktuella fallet av Malmö tingsrätt för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling där tullkriminalen spanat mot organiserad smuggling av den skrymmande drogen khat (kat) från Danmark till Sverige och Norge. Ett tiotal smuggelresor kunde bindas till trion, varav fem beslag på cirka 450 kilo khat gjordes.

Smuggelorganisatören, en 31-årig dansk medborgare, bedöms tjänat över 600 000 kronor på den omfattande verksamheten och döms till sex års fängelse. Två personer som medverkat som kurir och bevakare av tullkontrollen vid brofästet döms till tre år respektive 2,5 års fängelse. Dansken och en polack ska efter avtjänade straff utvisas ur landet. Männen nekade till inblandning i smugglingen och påstod utan framgång i rätten att de istället gjort resorna med hyrbilar för att skjutsa eskortflickor, smuggla sprit, läsk och en hund.

– Jag fick gehör i tingsrättsdomen vad gäller skuldfrågan och förverkande, men man beaktade inte nya studier om drogens farlighet och dosstorlek, säger till Drugnews kammaråklagare Lars Wilhelmsson, som hade yrkat strängare straff än gängse.

“Tingsrätten delar uppfattningen att det finns skäl att överväga en förändrad syn på drogen men att det bör ske i ett större sammanhang“, skriver rätten bland annat.

Khat missbrukas och är ett socialt problem främst inom östafrikanska invandrargrupper. Narkotikaexperten Jonas Hartelius berättade i målet att khat är en färskvara som måste förbrukas inom några dagar efter skörd i Afrika innan ruseffekten avtar. Effekten är centralstimulerande, lik amfetamin. Den är farligare och skadeeffekterna fler än man tidigare trott. En normaldos fastställs nu till cirka 25 gram, vilket innebär att fler doser för viss mängd kan erhållas än tidigare känt.

Riksåklagaren vill sänka dagens gräns till grovt brott på 200 kilo khat genom att driva ett fall till i Högsta domstolen. Men det är möjligt att detta mål inte passar för det, funderar åklagare Wilhelmsson som inte ännu bestämt om han ska överklaga domen.

Etiketter:

Annonser