Ica i Teg först att fimpa cigaretter

UMEÅ Första livsmedelsbutik i landet att sluta sälja cigaretter blir Ica Supermarket i Teg. Fler handlare kan komma att följa efter.

– Cigaretter hör inte hemma i matbutik. Det är omodernt och känns fel när vi samtidigt gör allt för att erbjuda fräscha, hälsosamma livsmedel av hög kvalitet, säger Mats Calla i västerbottniska Teg till Icanyheter.

Han har efter funderingar och diskussion med sin personal valt att besluta upphöra med cigarettförsäljningen som ändå står för 1,1 miljoner kronor av butikens årsomsättning på 130 miljoner. Han hoppas det långsiktigt medför att fler kommer att handla där.

För Calla tycker det är motstridigt att försöka ha en hälsoprofil med närodlat och ekologiskt, och samtidigt saluföra cancerframkallande cigaretter. Snus har butiken dock tills vidare valt att fortsätta sälja.

Det var rapporteringar om livsmedelskedjor i USA som slutat med tobaksförsäljning som väckte idén för Ica-handlaren. Och från 1 juni så slutar ICA i Teg med cigarettförsäljning.

– Att sluta sälja tobak ligger helt i linje med Icas hälsoinriktade policy. Det är bara att hoppas att fler Ica-handlare ställer upp bakom Mats Calla och följer efter, säger Kenneth Bengtsson, vd och koncernchef för ICA AB, till koncerntidningen.

Etiketter:

Annonser