Subutex på drift i Uppsala

UPPSALA Polisen i Uppsala tror att verksamheten vid beroendekliniken är en förklaring till att missbruket av Subutex ökar. Nu ska verksamheten vid beroendekliniken stramas upp.

Hittills i år har polisen i Uppsala fått ett 30-tal provsvar där man funnit att missbrukaren använt Subutex – i de flesta fall i kombination med andra droger. Kenneth Olsson, narkotikasamordnare vid Uppsalapolisen, säger till Upsala Nya Tidning att det för polisen är tydligt att en del av beslagen kommer från beroendeklinikens verksamhet.

Tobias Eriksson, överläkare vid beroendekliniken, menar att det fungerar bra med de allra flesta av klinikens patienter, men att det kan finnas enstaka undantag. Efter ett möte mellan beroendekliniken och polisen kommer verksamheten vid beroendekliniken att stramas upp.

Kliniken har också börjat ersätta Subutex med Suboxone. Suboxone innehåller förutom buprenorfin, som är den verksamma substansen i Subutex, också naloxon. Enligt Läkemedelsverket är erfarenheterna från USA att Suboxone inte är attraktivt på den illegala drogmarknaden och det är numer det medel som rekommenderas.

Redan för ett år sedan lyfte Uppsalapolisen fram ett ökat missbruk av Subutex. Då sade Tobias Eriksson till UNT att han var förvissad om att det inte förkom någon vidareförsäljning eller langning av Subutex från behandlingar vid beroendekliniken och att om någon skulle upptäcka, så skulle den personen åka ur programmet.

Etiketter:

Annonser