“Morgonvin luckrar upp alkohollagen“

STOCKHOLM Ett glas champagne eller vin till frukost? Det har Grand Hôtel i Stockholm fått tillstånd att servera. Det kan undergräva förbudet för alkoholservering före klockan 11 i krogvärlden. “Olyckligt beslut“, säger Stefan Nilsson (mp) i tillståndsutskottet till Drugnews.

Den borgerliga majoriteten i tillståndsutskottet i Stockholm gav häromdagen anrika Grand Hôtel på Blasieholmen vintillstånd från 8 på morgonen. Tidigare hade hotellet redan tillstånd för alkoholservering klockan 11-05.

Hotellet kan alltså nu servera alkohol nästan dygnet runt till sina gäster.
– Vi är glada över beslutet. Det är främst champagne som vi vill kunna erbjuda våra gäster i frukostmatsalen, varav 80 procent är utlänningar. Många efterfrågar det och blir förvånade och oförstående när vi tvingats neka dem, säger Grand Hôtels marknadschef Filip Odelius till Drugnews.

Socialdemokraterna och miljöpartiet röstade emot beslutet vilket även går emot socialtjänstförvaltningen, länsstyrelsen och Folkhälsoinstitutets ställningstagande.

Tillståndsutskottets ordförande Peter Lundén Welden (m) tycker dock att Grand Hôtel har en särställning med nobelpristagare och bröllopspar som gäster och vill inte se det som ett prejudikat. Samma dag fick en pizzeria avslag som ville börja servera från klockan 10 på förmiddagen.

– Vaknar du upp på Grand Hôtel finns det redan idag möjlighet att beställa upp frukost på rummet och ta någonting ur minibaren. Därför såg vi inte det som något orimligt att tillåta vinservering i frukostmatsalen, säger han till Dagens Nyheter.

Moderaterna i Stockholm har föreslagit att krogarna själva bör få avgöra hur länge de vill servera alkohol, även dygnet runt, men gett upp det då det saknas politisk majoritet.

Frågan är om man ändå med Grand Hôtel-beslutet är på väg mot en sådan situation?
– Alkohollagen är en skyddslagstiftning, men det kan bli en ström av ansökningar nu med liknande argument som blir svårt att säga nej till. Med tillstånd även på morgnar ökar risken för personer i riskzonen med alkoholproblem, säger Stefan Nilsson (bild), gruppledare för miljöpartiet i Stockholms fullmäktige.

Dessutom kan tidsgränsen för alkoholförtäring utomhus i Stockholm komma att flyttas från klockan 22 till midnatt i sommar, enligt förslag av borgerliga alliansen i huvudstaden. Det är ett 70-tal “förbudszoner“, såsom parker, som omfattas. Stefan Nilsson tror att det kan medföra att fler ungdomar dricker alkohol och att alkoholrelaterat våld ökar.

Antalet serveringstillstånd för alkohol har ökat kraftigt i landet sedan kommunerna 1994 tog över beslut och tillsyn. Särskilt i storstäder och turistorter har tillstånden ökat. I Stockholm finns idag över 1600 utskänkningstillstånd, några krogar har serveringstillstånd ända till fem på morgonen.

Vid ordningsproblem, bokföringsfusk, servering till minderåriga eller berusade personer kan tillståndet dras in, men när det vid sällsynta tillfällen sker, så återfår krogen ofta det i länsrätten. “Det ska vara lätt att få tillstånd, men lätt att bli av med det“, har blivit en slogan som inte fungerar i verkligheten.

• 71 procent av landets länspolismästare uppger i enkät att våldsbrott skulle minska om krogars öppettider kortades. Närpolischefer i Stockholm har för att minska fylleri och våld föreslagit tidigare stängning och möjlighet att tillfälligt kunna dra in tillstånd för ett ställe 24 till 48 timmar.
– Vi har inte ännu fått gehör, men inte gett upp förslaget. I höst ska vi inbjuda rikspolitiker till seminarie i frågan, sade Lars Lehman, närpolischef i Vasastan, till Drugnews i samband med en debatt om alkovåld nyligen.

Där deltog även moderatpolitikern Peter Lundén Welden. Han menade att det inte går att leva i “såpbubbla“, utan att Stockholm ska vara en öppen internationell stad med rikt krogliv. Men samtidigt hålla efter krogar som serverar minderåriga eller de som langar.
– Om vi stängde krogarna tidigare skulle det inte stoppa langare som ordnar alkohol till ungdomar, sade Lundén Welden.

Etiketter:

Annonser