Tobaksrök ökar risk för barninfektioner

HONGKONG Tobaksrök under spädbarnstiden ökar risken för att barn ska drabbas av alla slags infektionssjukdomar och även kan behöva vårdas på sjukhus. Det visar ny forskning om samband mellan passiv rökning och barninfektioner.

Redan tidigare var känt att det fanns en koppling mellan passiv rökning och luftvägs- och öroninfektioner hos småbarn. Men den nya undersökningen tyder på samband med alla typer av infektionsjukdomar, även allvarliga som bakteriell hjärnhinneinflammation.

Studien omfattade 7402 barn som föddes i Hongkong under april och maj 1997, dvs. strax före den brittiska kronkolonin införlivades med Kina.

Forskarna fann att barn som utsatts för rök under sina första sex månader hade 45 procent högre risk än barn i rökfria miljöer att drabbas av infektioner som krävde sjukhusvård under de åtta år som uppföljningen gjordes. Studien redovisas på tidskriften Tobacco Controls hemsida (pdf-fil), rapporterar Tobaksfakta.

I familjer där någon rökte närmare än tre meter från spädbarnet var risken störst att barnet måste vårdas på sjukhus för en infektion. Vart tredje barn i sådan familj fick sjukhusvård före ha fyllt ett år.

Om barnet hade låg födelsevikt och var för tidigt född så ökade risken för infektioner ytterligare. Forskarna drar slutsatsen att tobaksrök troligen påverkar såväl andningsorgan som immunsystem hos småbarn.

Etiketter:

Annonser