Polisfokus på unga och rattfylleri

BORLÄNGE Polisen satsar extra mot rattfylleri denna vecka då många firar skolavslutningar och nationaldag. 30 procent av de 204 förare som ifjol omkom i trafiken var påverkade av alkohol.

Bland förare som avled i singelolyckor var läget värre, varannan som omkom hade alkohol i kroppen. Och var fjärde alkoholpåverkad förare som avled ifjol var ungdomar mellan 18 och 24 år, visar Vägverkets statistik.
I snitt hade de omkomna förarna hela 1,6 promille alkohol i blodet.

Veckan 2-8 juni satsar polisen extra på nykterhetskontroller runt landet.
– I skolavslutningstider dricker många ungdomar alkohol och ibland i stora mängder. För att minska risken för olyckor kommer polisen att fokusera på rattfylleriövervakning i samband med avslutningsfester och på andra platser där ungdomar träffas, säger rikspolischef Bengt Svenson i ett pressmeddelande.

Kampanj för trafiknykterhet. Tillsammans med Vägverket, NTF, Bilprovningen och landets trafikskolor sprids i en kampanj budskapen: kör aldrig alkohol- och drogpåverkad; vägra åka med onykter förare; hindra andra från att köra onyktra!

• Fotnot: Efter olyckor vid s k studentflak och karnevalståg så har säkerhetsregler tagits fram. Färdväg och tidpunkt måste anges till polisen.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser