Kan mexikansk narkotikaplan räddas?

MONTERREY Mexikos regering anser att USA ställer alltför långtgående villkor för att stötta knarkbekämpningen i Centralamerika. I söndags möttes politiker för att rädda planen.

Amerikanska politiker erbjöd sig att lätta på kraven för att stötta narkotikaplanen för Mexiko och Centralamerika som är värd 1,4 miljarder dollar, rapporterar TT och Reuters efter mötet i staden Monterrey.

Mexiko har tidigare avvisat ett initiativ som föreslagits av president George W Bush eftersom amerikanska kongressen ställt krav på kontroll av hur biståndet (bl a helikoptrar och kommunikationsutrustning) används.

Dessutom skulle övervakning av mänskliga rättigheter inkluderas i treårspaketet. USA:s senat vill att planen innefattar att mexikanska soldater som misstänks för brott ställs inför i civila domstolar och att landets federala myndigheter tar över knarkbekämpning på lokal och regional nivå.

Vid mötet i söndags mellan politiker från USA och Mexiko diskuterades att istället mjuka upp villkoren till rekommendationer för att rädda narkotikaplanen.

• Narkotikarelaterat våld och gängkrig i Mexiko om transitsmuggling av droger till Nordamerika har kostat många liv. Ifjol dödades 2500 människor och hittills har knarkvåldet krävt över 1400 liv i Mexiko.

Etiketter:

Annonser