Polisen vill slänga ut gängledaren

GÖTEBORG Denho Acar, 33 år, är efterlyst gangsterledare i Göteborg och gömmer sig i Turkiet. Efter hans framträdande i TV begär nu polisen att hans svenska uppehållstillstånd ska dras in.

Denho Acar är ledare för kriminella gänget Original Gangsters, OG, som växt sig starka på västkusten. Han har dömts för flera brott, är idol för många unga på glid i Göteborgs förorter och begärdes för 1,5 år sedan häktad för anstiftad till mordbrand.

Han flydde då till Turkiet där han behållit sitt medborgarskap även om han sedan 1985 har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Eftersom straffet för anstiftansbrottet är för lågt för att kunna få honom utlämnad vill nu polisen i Göteborg istället pröva om det går att få hans uppehållstillstånd indraget.

Brevet till Migrationsverket har undertecknats av cheferna för länsordningspolisen och länskriminalpolisen i Västra Götaland. Det har bifogats med olika handlingar, artiklar och en TV-intervju som SVT Uppdrag granskning gjorde med Denho Acar i våras i turistorten Marmaras.

I intervjun berättar Acar om sin uppväxt i Göteborg, men också om vad han tänker när han riktar vapen mot en postkassörska:
“Jag känner faktiskt ingenting, jag gör mitt jobb. Sedan att hon gör sitt, det är ju hennes jobb också. Det finns ju risker med det också“.

– Mig veterligen har vi aldrig haft någon som deklarerat sin kriminalitet så här öppet, säger Sven Alhbin, ställföreträdande chef för länskriminalen, till Aftonbladet.

En advokat och expert på utlänningsrätt, Hans Bredberg, säger dock till tidningen att polisen inte har befogenhet att göra en sådan begäran.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Etiketter:

Annonser