Alkohol ofta bakom brott

ÅBO Sänkningen av alkoholskatterna i Finland våren 2004 syns allt mer i brottsstatistiken. Exempelvis har fall med grov misshandel ökat 16 procent på kort tid, enligt en forskare.

Forskaren Päivi Mäkelä talade vid försäkringsbranschens, polisens och mediernas årliga seminarium som invigdes i onsdags i Åbo. Hon berättade om alkoholsituationen efter sänkningarna för fyra år sedan.

Konsumtionen omräknat till ren sprit har sedan dess gått upp en liter till 10,5 liter per invånare och år. Polisutryckningar till bostäder har ökat fyra procent, anmälda misshandelsfall med elva procent och grov misshandel 16 procent.

De två första åren ökade antalet drabbade av alkoholsjukdomar med en tredjedel och fallen av våldsam död med alkoholsamband 12 procent. Även antalet vårddygn på sjukhus efter alkoholintag ökar.

Forskaren Päivi Mäkelä anser att den bästa kriminalpolitiken är en god socialpolitik, rapporterar Hufvudstadsbladet.
Hon pekar på mönster om hur personer i olika åldrar hamnar hos polisen. Unga begår ofta brott i grupp i stundens inlevelse.

– I åldern 20-35 år ligger nästan alltid alkohol eller droger bakom brott. Inte sällan är motivet problem med människorelationer. I åldern över 35 år hittar man nästan alltid mentala problem i bakgrunden. I den här gruppen är kvinnor betydligt bättre representerade än i de två första, sade Päivi Mäkelä enligt HBL.

• Finland sänkte alkoholskatterna 2004 vid EU-utvidgningen för att undvika ökad spritimport när baltiska staterna med lägre alkoholpriser gick med. Vid årsskiftet höjdes alkoholskatter åter i Finland i en första omgång. Social- och hälsovårdsutskottet i riksdagen har aviserat att ytterligare höjningar är nödvändiga.

Etiketter:

Annonser