Nätdrogen tog deras kompis liv

ÅKERSBERGA/STOCKHOLM Deras 17-årige kompis avled av preparatet DXM (detrometorfan) i våras. I måndags uppvaktade de folkhälsoministern med över 13000 namnunderteckningar och kräver att handeln med nätdroger ska stoppas.

Fem ungdomar från Åkersberga överlämnade listor namnen i protest mot nätdrogerna.
– Vi fick beskedet att DXM nu är på väg att narkotikaklassas, synd bara att det tog sådan tid. Hade det gjorts när den började dyka upp för några år sedan i Sverige så hade flera liv kunnat sparas, säger Emma Sulkakoski till Drugnews.

I mars dog deras 17-årige vän efter att ha testat DXM som han enkelt kunde beställa via internet. Efter begravningen bestämde de sig för att det fick vara nog, de ville engagera sig mot DXM (sajten stoppadxm.nu) och andra droger som säljs via nätet och kräver allt fler dödsoffer.

Bara i vår har minst fyra ungdomar i landet avlidit av DXM och många skadats. Drogen som är svårdoserad kan ge ruseffekter, men även svåra psykiska biverkningar, exempelvis hallucinationer. Farlig kombinera med alkohol.
DXM var godkänd som hostmedicin fram till 2000 i landet, men avregistrerades. Preparatet saluförs dock fortfarande till svenska konsumenter av oseriösa näthandlare.

Läkemedelsverket valde i tisdags gå ut med ett förtydligande om DXM.
– Detrometorfan är en lek med döden att att hålla på med och redan idag olaglig att sälja i Sverige. Den som gör det begår brott mot läkemedelslagen, säger Lennart Forslund på Läkemedelsverket till Drugnews.
– Men då straffsatserna är låga och bevisvärdena knepiga så är näthandeln svår att komma åt för polisen.

Läkemedelsverket utredde och föreslog därför i våras att regeringen ska narkotikaklassa DXM för att lättare kunna stoppa handeln och missbruket. Frågan ligger nu för bedömning i EU, s.k. notifiering, och beräknas slutligen beslutas av regeringen i hösten.

Det finns många andra preparat som mer eller mindre lagligt säljs till ungdomar som rusmedel, innan substanserna hunnits klassas som narkotika eller hälsofarlig vara.
– Vi kommer nu att fortsätta kampen med målet att helt kunna stoppa försäljningen av droger på nätet, säger unga Emma Sulkakoski som efter sommarlovet tar nya tag.

En utredning har tillsats av regeringen för att se över olika regelverk om droger. Bland annat undersöks om en substans som kan antas bli narkotikaklassad i framtiden ska kunna förbjudas att säljas under utredningstiden.

• POLISANMÄLD/ En svensk sajt – registrerad av en av Pirat Bays grundare – som saluför det livsfarliga rengöringsmedlet GBL har polisanmälts av Folkhälsoinstitutet. GBL används lagligt inom industrin, men kan även missbrukas då det i kroppen förvandlas till narkotikaklassade drogen GHB. Näthandlaren marknadsför alltför små förpackningar för att vara riktade till seriösa industrikunder, dessutom saknas det tillstånd som Folkhälsoinstitutet kräver, rapporterar Dagens Nyheter.

Etiketter:

Annonser