Omfattande svart tobaksmarknad

STOCKHOLM Marknaden för smuggelcigaretter är stor i Sverige, enligt en rapport från Handelns Utredningsinstitut. Drygt 15 procent av paketen är obeskattade och har smugglats eller förts in av privatpersoner vid resor. Det innebär ett skattebortfall per år på nära två miljarder kronor för staten.

HUI lät samla in 10 000 cigarettpaket i 29 svenska städer som skräpade på marken. Genom att identifiera ursprungsland kunde konstateras att vart sjunde paket inte var avsett för svenska marknaden och saknade svenska varningstexter.

Skattebortfallet är alltså stort för staten, konstaterar rapporten. Högst andel obeskattade cigaretter finns enligt studien i Skåne, och i Göteborgs- och Stockholmsområdet.

En kompletterande attitydundersökning med 600 rökare visade även att cirka 60 procent av dem tycker det är acceptabelt att köpa billiga utländska cigaretter. 47 procent i enkäten tror att tillgången på dessa cigaretter ökat med sju procent anser att tillgången nog minskat.

Undersökningen var beställd av Svenska tobaksleverantörsföreningen. I rapporten påstås att höjd tobaksskatt kan leda till ökad cigarettsmuggling, men detta samband hade inte särskilt studerats.

Tullen beslag av tobak ökade från 10,4 miljoner cigaretter 2006 till 32,3 miljoner ifjol.

• Fotnot: Läs HUI-rapporten “THE NON DUTY PAID MARKET FOR CIGARETTES IN SWEDEN“ på engelska (29 sidor, pdf-fil).

Etiketter:

Annonser