Han ska utreda missbruksvården

STOCKHOLM Det blir Gerhard Larsson, landshövding i Västernorrland, som får uppdraget att utreda ansvaret för missbruksvården. Det beslutade regeringen på torsdagen.

Idag hamnar personer ofta mellan stolarna då vården idag både sköts av kommunernas socialtjänst och landstingen.
– Den här rollfördelningen fungerar inte bra. det blir ett bollande där människor kommer i kläm, säger Gerhard Larsson till Dagens Nyheter.

Andra problem är att vårdens kvalité för missbrukare varierar mycket i landet, exempelvis gäller det heroinister som vill ha substitutionsbehandling. Men även missbrukare som behöver annan specialistvård har svårt att få den hjälp de behöver. Något som också gäller missbrukare med även psykiska problem och våldsutsatta kvinnor.

Antalet personer med gravt alkohol- eller narkotikamissbruk i landet uppskattas till omkring 100 000. Blandmissbruk ökar och nya preparat strömmar till. I missbrukets spår följer kriminalitet, våld, sjukskrivningar och drabbar även personer runt missbrukaren.

Regeringen redovisade i april ett paket av insatser för att förbättra missbruksvården och mer sätta den enskildes behov i centrum. Man aviserade behov av både skärpt tillsyn och ny lagstiftning.

Översynen av missbruksvården och de olika lagar som styr den ska vara klar i november 2010.

Gerhard Larsson, född 1945, var tidigare koncernchef för Samhallkoncernen och är sedan 2000 landshövding i Västernorrlands län. Han avslutar det uppdraget vid denna månads slut för att framöver ägna sig helt åt utredningar och styrelseuppdrag. Han var för övrigt ordförande för den första statliga Narkotikakommissionen i början av 1980-talet.

Etiketter:

Annonser