Gränshandel med sprit påstås öka

VISBY Nya krav på sänkta alkoholskatter framförs sedan spritleverantörerna hävdar att gränshandeln med tolv utvalda spritmärken ökat över 15 procent första kvartalet. Siffrorna går dock på tvärs med alkoholforskarnas.

Alkoholbranschens index lades fram vid ett seminarie i Visby på fredagen. Det var muntliga uppgifter om att utvalda starkspritmärken sålde 15,6 procent mer i tyska gränsbutiker januari till mars. Butiker där svenska kunder ofta handlar.
Samtidigt ökade Systembolaget försäljningen av spritdrycker med 1,3 procent motsvarande period, vilket skulle tyda på att gränshandeln vinner mark.

Sprit- och vinleverantörernas förening, SVL, som ordnade mötet, hävdar att detta visar att alkoholskatterna är för höga och att Sverige borde göra som Danmark tidigare gjort, sänka skatten på sprit. En konsulent från danska skatteministeriet deltog också.

– Regeringen borde ta krafttag för att rädda situationen och göra som de gjorde i Danmark för några år sedan. Där sänktes spritskatten parallellt med att en kraftfull opinionsbildning genomfördes. Detta fick till följd att både totalkonsumtionen och smuggling minskade, och att man därigenom fick kontroll över tillgänglighet och försäljning, säger Erika Nylander, vd i SVL, i en kommentar.

Hon menar att för alkoholbranschen spelar det ingen roll var spriten säljs då man ändå får intäkter. Men att branschen inte gynnas av en ofta följande illegal kriminell verksamhet.

Sven-Olov Carlsson, ordförande nykterhetsrörelsen IOGT-NTO, som lyssnade på mötet var inte imponerad. Dels fick han inte själv se underlaget, dels anser han att slutsatserna är fel.

– Sänkt alkoholskatt är ett mycket dåligt förslag. Om vi skulle göra alkoholen relativt sett billigare i Sverige så skulle vi totalt sett dricka ännu mer alkohol och skadorna skulle öka, säger nykterhetsbasen till Drugnews.

Alkoholforskarna på Stockholms universitet, Sorad, som följer konsumtions och inköpsutvecklingen har tvärtom sett en minskad privatimport och smuggling senaste året. Och Systembolaget redovisade på fredagen sin halvårsförsäljning som visar en ökad alkoholförsäljning med 2,3 procent mätt i ren alkohol. Sprit minskade under perioden med –0,8 procent, men ökade i juni månad med 1,9 procent.

Tidigare alkoholutredaren, riksdagsledamoten Kent Härstedt (s), har länge krävt sänkt spritskatt för att minska införsel och illegal alkoholhantering. Han vill tillsätta en kommission för att reda ut hur verkligheten är bakom den delvis motsägelsefulla införselstatistiken från olika instanser.

Socialminister Göran Hägglund (kd) vill tvärsom ha högre alkoholskatter.
Han tycker att Sverige i EU ska driva på för att få upp minimiskatterna i unionen, vilket skulle minska förtjänsten att handla sprit i andra länder.

• Fotnot: De starkspritsmärken som alkoholbranschen följer utveckling av gränshandeln om är Smirnoff Red, Koskenkorva, Gordon´s, Baileys Original, The Famous Grouse, Chivas Regal, Ballentines, Beefeater, Martell Cognac, Absolut Vodka, Skåne och OP Andersson.

Etiketter:

Annonser