Krafttag mot franskt ungdomsfylleri

PARIS Frankrikes hälsominister Roselyne Bachelot arbetar med ett lagförslag om skärpat regler för att komma till rätta med ett det allt större ungdomsfylleriet. Bland förslagen finns ett förbud mot all försäljning och servering av alkohol till ungdomar under 18 år.

Roselyne Bachelot redogör för sina planer i tidningen Journal du Dimanche.

Bakgrunden är att även om alkoholkonsumtionen bland ungdomar i Frankrike sjunker, så ökar berusningsdrickandet.Över hälften av de franska ungdomarna säger att de druckit mer än fem glas med alkohol vid ett tillfälle under de senaste 30 dagarna. Enligt Bachelot har antalet personer under 25 år som blivit inlagda på sjukhus på grund av fylleri har fördubblats mellan 2004 och 2007.

Förutom en enhetlig åldersgräns vill ministern förbjuda den typ erbjudanden med “open bar“, det vill säga att man får dricka hur mycket som helst till ett fast pris. Det kommer också att bli förbjudet att dricka alkohol på offentliga platser i närheten av skolor. Däremot förbereds inget förbud mot alkoläsk, eftersom den särskilda skatten har haft effekt och minskat försäljningen med en tredjedel.

För att motverka rattfylleri kommer lagförslaget också att innehålla ett förbud mot försäljning av alkohol på bensinstationer. Idag är försäljningen bara förbjuden mellan 22.00 och 06.00.

Hälsoministern räknar med att den nya reglernalagstiftningen kommer att träda i kraft 2009.

Professor Claude Got, ordförande vid Collège scientifique de l’observatoire français des drogues et toxicomanies, säger till AFP att han välkomnar förslagen, men att det krävs kontroller för att åtgärderna ska vara effektiva. De som säljer alkohol måste kräva legitimation om det finns den minsta tveksamhet om köparens ålder.

Etiketter:

Annonser