Höjd alkoholskatt i Estland

TALLINN Estland har höjd skatterna på alkohol och tobak från den 1 juli.
För de flesta alkoholsorter stiger skatten med 20 procent, priset på cigaretter stiger med ungefär 10 estniska kronor per paket.

Redan vid årsskifter genomfördes en först steget i höjning av tobaks- och alkoholskatterna, och nu har det andra steget tagits. På en del alkoholprodukter är skatten nu väsentligt högre i Estland än i de baltiska grannarna Lettland och Litauen.

Företrädare för alkoholindustrin i Estland är nu, enligt BBN, Balticbusinessnews, orolig för att konsumenter i södra Estland och finska vodkaturister nu ska söka sig söderut för sina inköp.

Den höjda tobaksskatten gäller dock inte för de cigaretter som handlarna redan köpt, och cigeretter får säljes med den gamla skatten fram till den sista september. Priset på ett paket cigaretter ökar mer ungefär 10 estinska kronor, från i genomsnitt 22 estniska kronor i fjol, till i genomsnitt 33 estniska kronor efter det att skattehöjningarna fått effekt, skriver

Höjningen av skatterna på tobak och alkohol beräknas ge den estniska statskassan ett tillskott på ungefär 200 miljoner estniska kronor.

Fotnot: En estnisk krona motsvarar ungefär 60 öre i svensk valuta.

Etiketter:

Annonser