EU-kommissionen vill höja tobaksskatten

BRYSSEL EU-kommissionen vill gradvis höja minimiskatterna på tobak fram till år 2014. Det framgår av ett förslag som kommissionen har presenterat.

Kommissionen tror att förslaget kommer att leda till ökade cigarettpriser också i Sverige, men har då inte tagit hänsyn till den skattehöjning som genomfördes vid årsskiftet.

EU-kommissionens förslag syftar till att utjämna skatten på cigaretter mellan medlemsländerna samtidigt som förslaget ska bidra till minskad rökning.

Om förslaget går igenom, skulle cigarettpriserna i elva länder öka med 20 % eller mer under de närmsta fem åren. Störst blir skillnaden i Polen där priset ökar med runt 47 %, följt av Slovakien och Bulgarien som får prisökningar på 36 %. Dessa länder — och ytterligare några — får dock något eller några år extra på sig att uppfylla direktivet

Även i Sverige kommer cigarettpriset att öka med knappt 10 procent enligt EU-kommissionens beräkningar. Dessa baserar sig dock på tobaksskatten 2006. Eftersom tobaksskatten i Sverige höjdes vid årsskiftet

Idag ska skatterna på cigaretter motsvara minst 57 procent av priset och måste vara minst 64 euro per 1 000 cigaretter för de cigaretter som finns inom “det mest populära prissegmentet“ i landet. EU kommissionen vill att skatten fram till 2014 ska höjas till minst 90 euro per 1 000 cigaretter för alla cigaretter och att skattandelen ska uppgå till minst 63 procent. Kommissionen vill också att skatteandelen ska räknas på cigaretternas genomsnittspris, istället för priset på cigaretter i “det med populära prissegmentet“.

Enligt kommissionen skulle den höjda minimisatsen för punktskatter minska efterfrågan på cigaretter med 10 % fram till 2014.

Det är EU:s ministerråd som beslutar om förslaget blir verklighet. Eftersom det rör en skattefråga ska beslutet tas med enhällighet.

Fotnot: Hela kommissionens förslag finns här (pdf på engelska): Förslag om punktskatter på tobak

Etiketter:

Annonser