MHF: Polisen har blivit bättre

STOCKHOLM Polisen har blivit bättre på att pricka rätt. Det tror Tom Bjerver, vd på MHF, i en kommentar till Drugnews med anledning av att allt fler påverkade förare stoppas i trafiken.

Under första halvåret i år stoppades mer än 750 fler påverkade bilförare än under samma period förra året. Tom Bjerver, vd för Motorförarna Helnykterhetsförbund, MHF, säger i en kommentar till Drugnews att det sannolikt så att polisen blir allt bättre på att ”pricka rätt” när det gäller att veta var och hur rattfyllerister skall fångas in.

Enligt Tom Bjerver visar en studie från från VTI, Väg- och
transportforskningsinstitutet, att det i praktiken inte kan fastställas med säkerhet just nu huruvida rattfylleriet vare sig ökar eller minskar.

Samtidigt understryker han att det är viktigt att antalet genomförda utandningsprov hålls uppe. “Nivån 2,2 miljoner blås måste upprätthållas för att också den preventiva nyttan skall uppnås långsiktigt“, menar Bjerver.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser