Mer sprit säljs i Norrbotten

STOCKHOLM Systembolagets butiker i Norrbotten har ökat sin försäljning av sprit med fyra procent under årets första sju månader. “Finlands höjning av spritskatten är en förklaring“, säger Systembolagets presschef Björn Rydberg till Drugnews.

Någon avmattning märks inte på Systembolaget. Under årets första sju månader har försäljningen, mätt i ren alkohol, ökat med tre procent jämfört med samma period i fjol. Försäljningen av sprit fortsätter dock att minska. Under de första sju månaderna såldes det, mätt i liter, 1,1 procent mindre sprit i Systembolagets butiker än under de sju första månaderna 2007.

Även om spritförsäljningen på nationell nivå sjunker, finns det områden där den ökar. Det gäller framför allt Norrbotten, där försäljningen av sprit har ökat med fyra procent hittills i år.

Systembolagets presschef Björn Rydberg säger till Drugnews att försäljningen av sprit i Norrbotten sjunkit kraftigt sedan Finland sänkte spritskatten i mars 2004. Från 2003 till 2007 minskade spritförsäljningen i Norrbotten med 23 procent, medan den i riket som helhet sjönk med 13 procent.

– Nu har Finland höjt skatten, det är en förklaring till ökningen i år, säger Björn Rydberg.

Det var tidigare i år som Finland höjde alkoholskatterna på grund av de allvarliga sociala konsekvenser som alkoholskattesänkningen fått. I de pågående finska budgetförhandlingarna diskuteras ytterligare en alkoholskattehöjning.

Systembolagets försäljning av alkohol har ökat med tre procent jämfört med de första sju månaderna 2007. Försäljningen av vin har ökat med 4,1 procent, försäljningen av öl med 4,0 procent och försäljningen av cider och blanddrycker har ökat med 4,4 procent. Den största ökningen står dock Systembolagets sortiment av alkoholfritt för, där har försäljningen ökat med 6,4 procent.

Björn Rydberg törs inte ge någon prognos på försäljningsutvecklingen för helåret, och påpekar att Systembolagets försäljning är konjunkturkänslig.

– Svenskarnas disponibla inkomst har ökat. Viker konjunkturen minskar vår försäljning också, säger Björn Rydberg.

Men han påpekar också att Systembolaget tar marknadsandelar från införseln av alkohol, inte bara i Norrbotten. Under en följd av år har Systembolagets försäljning ökat samtidigt som resandeinförseln minskat.

Den största ökningen, mätt i ren alkohol, står systembolagen i Halland för. De har ökat försäljningen med 5,5 procent. Därefter kommer Blekinge med en ökning på 5,1 procent, och Skåne, där försäljningsökningen uppgår till 4,7 procent. Systembolagen i Västerbotten och Västernorrland har bara öka försäljningen, mätt som ren alkohol, med 1,4 procent.

• Fotnot: Hela Systembolagets statistik finns här(pdf): Försäljningsutveckling till och med juli

Etiketter:

Annonser