Unik studie om sprutnarkomaner

STOCKHOLM Genom ett omfattande uppsökande arbete läggs i Stockholm grunden för att utvärdera framtida insatser för att minska smittspridning bland injicerande narkomaner i Stockholm. “Jag är väldigt tacksam för alla som ställt upp“ säger projektledare Kristina Hillgren till Drugnews.

Den sista augusti avslutas den baslinjestudie om blodsmitta bland injektionsnarkomaner i Stockholms län som inleddes förra sommaren. Syftet med studien är att få reda på hur det ser ut med smitta hos länets injektionsmissbrukare. Därmed får man en bra grund för att senare kunna utvärdera olika insatser för att förhindra spridning av HIV och hepatit, till exempel om Stockholm skulle införa ett sprutbytesprogram.

– Någon liknande studie har tidigare inte genomförts i Sverige, säger Kristina Hillgren, psykolog på Maria beroendecentrum och projektledare till Drugnews.

Målet är att nå och testa minst 800 personer som injicerat under de
senaste 12 månaderna. Redan idag har betydligt fler testas, men en del av dem har testats flera gånger eller injicerat längre tillbaks i tiden och
räknas därför inte in i det underlag som behövs för den vetenskapliga
undersökningen.

– Jag är väldigt tacksam för alla injektionsnarkomaner som bidrar till studien, säger Kristina Hillgren.

Hon uppmanar också alla som vill testa sig att ta kontakt under de drygt
två veckor som är kvar av projektet.
– Det är bara att ringa så kommer vi, säger hon.

Det är en uppsökande studie som söker upp personer på lågtröskelboenden, i parker och på Plattan och erbjuder dem att testa sig. Kristina Hillgren tror att man nått väldigt många av veteranerna.

– Det är svårare att nå dem som har råd och möjlighet att hålla sig dolda, säger Hillgren.

De som nyligen börjat injicera – debutanterna – är också svåra att nå, om de inte hamnar på akuten. Därför genomför projektet också uppsökande insatser på Stureplan i Stockholm, en miljö känd för festande, men också för droger.

– Där är det mest alkohol, amfetamin, kokain och en del tabletter, men det är alltid några som börjar injicera, säger Kristina Hillgren.

Målgruppen för studien är narkomaner som injicerat under de senaste 12 månaderna. Det som undersöks är om de är smittade av HIV och hepatit A, B och C. De personer som testas får svara på ett antal frågor om sina injektions- och sexualvanor. De får också möjlighet att vaccinera sig mot hepatit B.

– Något vaccin är inte uppfunnet för hepatit C ännu, säger Kristina Hillgren.

Däremot skulle hon gärna vaccinera också för hepatit A, men det räcker
inte projektets budget till. På fängelserna vaccinerar man både för hepatit A och B påpekar Kristina Hillgren, “men då är det staten som betalar“.

Studien är en samverkan mellan Maria Beroendecentrum AB,
Smittskyddsenheten Stockholms läns landsting, Socialmedicinska
häktesprojektet, Infektionsklinikerna Karolinska Universitetssjukhuset,
Beroendecentrum Stockholm och Akutkliniken, Södersjukhuset.

• Fotnot 1: Den som vill testa sig kan kontakta Kristina Hillgren på telefon:
073-901 5487, eller e-post: kristina.hillgren@mariaberoendecentrum.se

• Fotnot 2: En baslinjestudie försöker beskriva situationen i ett område vid en viss tidpunkt innan ett utvecklingsprojekt eventuellt inleds.

Etiketter:

Annonser