Fler alkoholdöda i dansk trafik

KÖPENHAMN Den positiva utvecklingen i Danmark har vänt. Nu stiger antalet alkoholdöda i trafiken. I fjol dödades 112 personer i alkoholrelaterade trafikolyckor.

Färska siffror från Danmarks Statistik visar att antalet alkoholdödade i den danska trafiken ökade med 53 procent under 2007. Under året dödades totalt 112 personer i trafikolyckor där en eller fler förare eller fotgängare var påverkade av alkohol. Av de dödade var 81 förare eller fotgängare som själva hade druckit alkohol.

Det betyder att 28 procent av alla som dog i den danska trafiken 2007 gjorde det i en alkoholrelaterad olycka. Den dramatiska ökningen av antalet alkoholrelaterade dödsolyckor följer på flera år av sjunkande dödstal.

• Fotnot: Läs mer i pressmeddelandet (pdf):

Relaterad läsning

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer