166 personer har anmält näthandel

LUDVIKA Endast 166 privatpersoner har anmält till Skatteverket att de ska handla alkohol via Internet och därmed betala svensk alkoholskatt. “Det borde nog vara fler“, säger Niclas Rönnberg, sektionschef på Skatteverket, till Drugnews.

Sedan EU-domstolen dömde ut det svenska förbudet mot att köpa alkohol från andra EU-länder på distans, har det varit möjligt för de svenskar som så önskar att själva beställa alkohol från andra EU-länder och betala svensk alkoholskatt.

Det verkar dock inte vara någon stor succé. Under 2008 har Skatteverket fått in 166 ärenden där personer har anmält att de ska föra in alkohol. Den sammanlagda skatten för dessa ärenden är ca 250 000 kronor.

-Ja, inte är det så många. Det borde nog vara fler som anmäler och betalar svensk alkoholskatt, säger Niclas Rönnberg, sektionschef på Skatteverket.

Det är i första hand tullen som ska kontroller om det sker någon otillåten direktimport av alkohol. Tullverket har dessutom nyligen sökt extramedel för att sköta den punktskattekontroll av alkohol som regeringen givit i uppdrag. Utöver detta så gör Skatteverket också egna kontroller, bland annat genom att ta in uppgifter från de utländska bolag som säljer alkoholen.

– Vi skulle kunna göra mer om vi hade resurser, men vi gör så gott vi kan, säger Niclas Rönnberg.

Utöver möjligheten att själv betala alkoholskatten, kan man handla av utländska bolag som är registrerade som distansförsäljare. Då är det det säljande bolaget som ansvarar för att betala in alkoholskatten till Skatteverket. Distansförsäljarna har hittills under 2008 betalat in drygt 775 000 kronor i alkoholskatt till den svenska staten.

De ungefär 7 000 personer som tidigare fått sin alkohol beslagtagen av tullen har haft möjlighet att få tillbaka den mot att de betalar svensk alkoholskatt. Hittills har räkningar skickats till ungefär 1200-1300 personer och under 2008 har Skatteverket fått in runt 1,8 miljoner kronor. Totalt räknar man med att runt 5 000 personer har anmält till Tullen att de vill ha tillbaka sina varor.

Etiketter:

Annonser