Ingen höjd finsk alkoholskatt

HELSINGFORS Finska samlingsregeringen har beslutat att ytterligare höja tobaksskatten, men kunde inte enas om alkoholskattefrågan som uppskjutes till efter årsskiftet.

Under budgetförhandlingarna i onsdags enades regeringen om att höja tobaksacciserna med 10 procent för cigaretter, och 25 procent för rulltobak. Det innebär att ett cigarettpaket blir cirka 30 cent dyrare och ett paket rulltobak 50 cent dyrare. Syftet är att minska rökning bland ungdomar.

Men alkoholskatterna är de fyra partierna i regeringen mer oense om. Medan centern och de gröna vill se en fortsatt höjning för att minska alkoholkonsumtion och relaterade skador, så är samlingspartiet mer skeptisk till att detta skulle uppnås med ny skattehöjning.

Regeringen ska istället följa den fortsatta utvecklingen på alkoholområdet för att på nytt återkomma till frågan efter årsskiftet, rapporterar Finska notisbyrån, FNB. Skatterna på alkohol och tobak höjdes förra årsskiftet efter ökad konsumtion och hälsoproblem.

Budgetförslaget innehåller även ett nytt arbetsinkomstavdrag som regeringen avsätter 400 miljoner euro till, som särskilt riktar sig till låg- och medelinkomsttagare och ger 1,4-1,25 procentenheter lägre skatt.

Etiketter:

Annonser