Miljardsatsning på psykiatrin

STOCKHOLM Regeringen vill tillföra totalt 2,7 miljarder kronor närmaste tre åren i en satsning för att förbättra situationen för personer med psykisk sjukdom eller funktionnedsättning. Det är ändå betydligt mindre än vad statliga psykiatriutredningen efterlyste.

Huvuddragen i budgetpaketet presenterades på torsdagen av alliansen. Man tillstår att behoven i psykiatrin under många år varit eftersatta och att människor inte fått den vård och stöd de behövt.

Det handlar bland annat om korta köerna till barn – och ungdomspsykiatrin, åtta försökskommuner ska få utveckla modeller för att förbättra kontakten och bättre möta unga i riskzonen. Vårdkedja och tydligare ansvarsfördelning ska tas fram mellan primärvård, skolor, mödravård, barnavårdscentraler och Bup.

Och vuxna med psykisk funktionssättning och förmåga till arbete ska stimuleras genom att locka kommunerna att upphandla rehabiliterande arbete och sysselsättning hos idéburna föreningar. Detta genom att erbjuda halv statlig finansiering mot att kommunen står för resten.
Andra satsningar inom psykiatrin är på personalutbildning, kvalitetsutveckling och forskning.

Anslagshöjningen blir enligt regeringsförslaget 900 miljoner kronor extra per år 2009-2011 jämfört med idag, varav 250 miljoner redan är aviserade.
Det är dock betydligt mindre än de satsningar som den statliga Psykiatriutredningen ansåg nödvändigt, den ansåg cirka 1,7-1,9 miljarder kronor per år behövdes i förstärkningar, där ingick dock även forskning.

Regeringen har tidigare tillsatt en utredning för att se över lagstiftningen om psykiatrisk tvångsvård och rättpsykiatrisk vård. Den ska vara klar senast 1 juni 2010.

Extra fokus och debatt om brister i psykiatrin blev det efter några få, men mycket uppmärksammade, våldsbrott senaste åren som utfördes av psykiskt sjuka och drogpåverkade personer som hamnat mellan stolarna i vårdbyråkratin.

Etiketter:

Annonser