Afghanistan: mer stöd mot knarket

STOCKHOLM Afghanistan behöver mer pengar och stöd från omvärlden för att kunna bekämpa opiumodling och terrorism. “Jag ska diskutera frågan här i Stockholm med USA:s och FN:s representanter“, säger general Khodaidad, minister för narkotikabekämpning, till Drugnews.

Han gör utspelet i samband med World Forum-konferensen på tisdag då USA:s narkotikaansvarige strateg John P Walters och chefen för FN:s brottsbekämpande råd INCB, Hamid Ghodse träffas.

Nyligen presenterades uppgifter om att produktionen av opium ii Afghanistan minskar sex procent i år, till cirka 7700 ton opium, jämfört med fjolårets rekord på 8200 ton.
Förklaringen är dock inte främst lyckad bekämpning utan dåligt väder och ökade matpriser vilket gör att bönder odlar mer säd. Antalet opiumfria provinser har ökat till över hälften, 18 av totalt 34 provinser. Men cirka 98 procent av grödan som används till herointillverkning odlas i södra delen av landet där talibanerna är som starkast.

Enligt general Khodaidad så finansierar talibaner och internationella terrorister sin verksamhet med narkotika från Afghanistan. Han anser att USA och andra utländska väpnade styrkor använder fel strategi i sitt stöd till Afghanistans hårt utsatta regering.

– Vi måste bekämpa terrorismen och opiumodlingen samtidigt. De är inte två fiender, utan en och samma. Men det saknas koordination, kunskap och rätt metoder i kampen av narkotikaproblemet, säger Khodaidad.

Han efterlyser mer stöd och alternativ verksamhet för opiumodlarna. Inte bara att förstöra böndernas åkrar. Dessutom att heroinlaboratorier och smuggling bekämpas mer, något som dock kräver annan strategi och kostar mer.

Det krigshärjade och fattiga Afghanistan är även drabbat av korruption inom polis och militär och de myndigheter som ska bekämpa narkotikan har för lite resurser, enligt ministern. Medan knarkbaronerna kammar hem fyra miljarder dollar årligen, så har Khodaidad problem att med sin budget på en halv miljon dollar kunna besegra dem och samtidigt stötta bönderna, enligt TT.

General Khodaidad anser att mer av utländska stödet på cirka 21 miljarder dollar som omvärlden satsar på Afghanistan borde gå till knarkbekämpningen. Något han bland annat tänker lägga fram för USA och FN vid överläggningarna i Stockholm.

• Drugnews: Men ni måste väl även satsa på att bygga upp Afghanistan för framtiden?
– Helt rätt. På längre sikt behövs mer satsningar i infrastrukturen – vägar, kraftstationer, skolor med mera för att få landet på fötter, säger general Khodaidad.

Tema: WFAD

World Forum…

… Against Drugs. Första konferensen hölls i 2008 i Stockholm. Därpå tre till i Stockholm ( 2010, 2012 och i maj 2014 tillsammans med ECAD:s borgmästarkonferens). Det femte hölls 12-13 mars i Wien, i samband med FN:s 59:e CND-möte, inför Ungass.

• World Federation Against Drugs , WFAD, som ordnare konferenserna har nära 170 medlemsorganisationer från alla kontinenter.

Läs mer

Etiketter:

Annonser