Drogprogram bygger sällan på fakta

STOCKHOLM Världens drogpolicys är ofta mycket dåligt underbyggda. De bygger mer på gissningar och personliga erfarenheter än på vetenskap.

– Vi måste satsa på samma noggranna forskning som vi har kring alkohol och tobak, säger Harold Holder, senior forskare vid University of California i Berkeley, USA, som föreläste på World Forum Against Drugs.
Han har även deltagit i många svenska alkoholforskningsprojekt.

– Drogproblem är komplexa och svåra att förstå. Så många faktorer måste tas med i beräkningen och alla droger och alla länder är olika. Drogpolicys är ofta inte faktabaserade eller i vart fall inte på aktuella fakta, säger han.

Det gäller även att studera rätt faktorer. I USA har man funnit att nattliga trafikolyckor mellan klockan åtta på kvällen och fyra på morgonen säger en hel del om droganvändningen. För närvarande är mellan 50-60 procent av alla sådana olyckor alkoholrelaterade. Överfall i området är en annan viktig faktor.

Efter att ha studerat ett stort antal drogpolicys världen över har Harold Holder noterat hur bluddriga, ibland rent av oförståeliga, många av dem är. Och fyllda av personliga åsikter och erfarenheter.

– Jag rekommenderar att långtidseffekterna av drogprogrammen utvärderas. Så sker sällan. Vad jag sett i min forskning är också att man bör satsa på flera strategier samtidigt. Det lönar sig bäst. Mer och bättre forskning är nyckeln till framgång, säger Harold Holder.

Tema: WFAD

World Forum…

… Against Drugs. Första konferensen hölls i 2008 i Stockholm. Därpå tre till i Stockholm ( 2010, 2012 och i maj 2014 tillsammans med ECAD:s borgmästarkonferens). Det femte hölls 12-13 mars i Wien, i samband med FN:s 59:e CND-möte, inför Ungass.

• World Federation Against Drugs , WFAD, som ordnare konferenserna har nära 170 medlemsorganisationer från alla kontinenter.

Läs mer

Etiketter:

Annonser